ADO DULAS: Od borilačkih vještina do Hollywooda i prijateljstva sa svjetskim glumcima

Adem Ado Dulaš poznatiji kao Ado Dulas ljubav prema borilačkim vještinama gaji još od djetinjstva kada je na TV-u gledao Bruce Leea i filmove poput Shaolina.

Ovaj Bosanac sa prebivalištem u Austriji danas je istruktor više borilačkih sportova.

“Kao dijete bio sam aktivan i roditelji su me prvo upisali na taekwondo i onda sam to trenirao dok nisam malo više odrastao i kada se pružila prilika onda sam počeo trenirati i druge sportove. Od svoje 14. godine treniram samoodbranu Krav maga close combact i to do danas praktikujem. Pronašao sam se u u tome i znam da sam to ja. Znam se odbraniti i nekoga sačuvati.  To mi je najviše odgovaralo jer sam osjetio da mi je bitnije se znati u opasnoj situaciji odbraniti nego u taekwondo borbi neko pobijediti ili povrijedit. U samoodbrani se uči kako da se branite, a sama odbrana počinje iz glave”, kaže Ado Dulas.

Ado Dulas (FOTO: Ado Dulas, privatni arhiv)

U razgovoru za dobarportal.net ističe da je svojevremeno predstavio koncept samoodbrane za osobe u invalidskim kolicima.

“Na tom projektu sam radio pet godina jer mi treniramo kako da se u svakoj situaciji odbranimo. Pričao sam sa mnogima koji imaju neku vrstu invaliditeta u smislu da li su napadani ili nekad bili u nezgodnim situacijama. Poslije mnogo skupljenih informacija, došao sam do zaključka da bi trebalo i njima nešto pokazati da dobiju sigurnost u sebe i pokušaju trenirati. Kad smo počeli s tim, mnogi su bili oduševljeni i pogled u njihovim očima i njihova radost se ne mogu opisati. To se mora doživjeti da se može razumjeti”, priča naš sagovornik.

Napominje kako je u svojoj sportskoj karijeri najviše ponosan na to što je mnoge naučio kako da se ponašaju prema lošim ljudima.

“Naučio sam ih kako da se nose sa stresom i kako da postupaju sa agresivnom osobom da ne dođe do nasilja i napada jer to 95 posto uspijeva u svijetu, a onih 5 posto je da nikada ne počinju napad. Kad ih neko napadne, trebaju znati kako da borbu završe brzo i efektivno. Od 2014. godine imam internacionalno zvanje majstora, ali to je nešto što se moji učenici sa svojim trenerom hvale. Meni je važno da moji učenici znaju da su na pravoj adresi”, govori Ado Dulas.

Ado Dulas (FOTO: Ado Dulas, privatni arhiv)

Borilačke vještine odvele su ga i na filmsko platno.

“U svijet glume sam ušao 2014. godine kada mi je došao jedan režiser i ponudio mi da glumim tjelohranitelja u njegovom filmu. Na projekciji tog filma se u kinu pojavilo 550 gledaoca, sala je bila puno i moje srce je bilo puno jer su mi dali podršku i snagu da nastavim dalje”, prisjeća se naš sagovornik.

Vrijedan rad i trud doveli su ga čak i do Hollywooda.

“To je bila stvarno sreća jer sam preko noći saznao da sam u Hollywoodu i da igram borca u filmu Elephant Stomp. Znate, kada radite nešto voljom i kad to što činite sa čistim obrazom i duhom uvijek ima neko ko će to prepoznati. Čovjek samo treba da se trudi i bude čovjek i kad tad će dobiti ono što je zaslužio. Ja ne gledam razliku među ljudima, bili oni glumci ili milijarderi. Kod mene ulogu igra samo to kakav si čovjek i sa dobrim ljudima se osjećam bolje”, naglašava Ado Dulas.

Ado Dulas (FOTO: Ado Dulas, privatni arhiv)

Dodaje da je prije nekoliko godina na kastingu dobio ulogu i u igranom filmu “Godine Genocida”, koji se nije realizovao.

“To mi je bilo nešto veliko, ali se nažalost do sada nije snimio taj film. Bože zdravlja, možda će i biti jednog dana.  U Bosni i Hercegovini nisam imao nikakve uloge u filmovima, a volio bih. Želja mi je da igram u nekom bosanskom filmu, a ja ne gubim nadu pa možda i to bude ako Bog da”, riječi su našeg sagovornika.

Posebno je ponosan što je imao priliku upoznati mnoge holivudske glumce.

“Steven Seagal je moj bio uzor i tako da smo se prvi put upoznali u Rusiji i bilo mi je drago. Za mene je to bilo nešto veliko. Bosna i Hercegovina nikad nije bila tema naših razgovora, ali on sigurno zna za Bosnu i Hercegovinu jer da li ima na svijetu iko da ne zna za Bosnu i Hercegovinu, mislim da nema”, ističe Ado Dulas.

Steven Seagal i Ado Dulas (FOTO: Ado Dulas, privatni arhiv)

Prema njegovim riječima, pandemija koronavirusa nam je svima skratila noge do koljena, ali ne i noge u cjelini.

“Možemo hodati još i uspjeti trčati tako da samo da smo živi i zdravi,  a ovo će isto proći i onda idemo u nove pobjede. U svemu lošem, ima nešto i dobro. Žao mi je onih koji su izgubili nekoga u ovoj pandemiji i neka im je lahka zemlja, a mi moramo pozitivno razmišljati, pridržavati se zakona i imati cilj ispred očiju”, poručuje naš sagovornik.

Potcrtava da su neki njegovi planovi fiksirani jer bez plana čovjek brzo zaluta.

“Ove godine u Cambodia snimamo drugi dio filma Elephant Stomp u kojem ću igrati glavnu ulogu negativca. Tako da 2022. godine će me biti više na ekranu, a isto tako u New Yorku ću snimati Dragon Squad u kojem igram agenta koji se bori za pravdu i spašava narod. To su sigurni planovi, a još mnogo toga imam u planu samo da se hoće sve smiriti sa pandemijom pa da mogu opet raditi kao prije”, zaključuje Ado Dulas.

Ado Dulas (FOTO: Ado Dulas, privatni arhiv)