BH. KARATAŠICA IVONA ĆAVAR: Nastavljam hodati prema budućnosti još većim koracima

0
888
Ivona Ćavar (FOTO: Ivona Ćavar, privatni arhiv)

Ivona Ćavar je reprezentativka Bosne i Hercegovine u karateu. 

Ovaj sport je počela trenirati po uzoru na starijeg brata, a posebno se vezala kada je krenula raditi borbe i takmičiti se.

“Najviše sam ponosna na seniorsku svjetsku i europsku medalju, i naravno drugi niz rezultata. Tajna uspjeha bi najviše od svega bila kontinuitet, jake životne ambicije, pozitivan duh, kako lični tako i sportski, te naravno vjera”, kaže Ivona Ćavar.

Ističe da je poseban osjećaj nastupati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

“Biti u reprezentaciji je ujedno dijeliti i osjećaj jedne cjeline i pripadnosti, i odgovornosti predstavljanja Bosne i Hercegovine u najboljem svijetlu. Najdraža medalja mi je ona najveća naravno, a to je svjetska medalja iz Linza 2016. godine za koju me vežu posebni trenuci i osjećaji”, govori ova bh. karatašica.

Ivona Ćavar (FOTO: Ivona Ćavar, privatni arhiv)

Dodaje da prije mečeva nema neki poseban ritual, ali da dan ranije voli provesti u miru, koncentraciji, opuštanjem uz muziku i istezanjem.

“Jedna od velikih prednosti sporta je da mogu nabrojati mnogo mjesta koja se zarežu u sjećanje i osjećaje tokom putovanja i takmičenja, a najprije bih istaknula Japan, Ujedinjene Arapske Emirate, Rim, i veći dio Španije”, priča jedna od naših najboljih sportašica.

Ova vesela, avanturistična i nasmijana djevojka s pozitivnim pogledom na svakojake životne okolnosti nada se da će se što prije poboljšati situacija s pandemijom koronavirusa kako bi mogla nastaviti nizati nove uspjehe.

“Kao i svakom sportašu, mogu reći da je pandemija mnogo stvari poremetila. Godina dana bez takmičenja i ograničenih treninga te dodatnih aktivnosti ne djeluje baš najbolje u ovoj fazi karijere, no na dosta toga se i moglo korisno poraditi tokom ove pauze. Ja nastavljam hodati prema budućnosti još većim koracima, bogatija za koje iskustvo, znanje, pa shodno tome i očekujem još dobrih rezultata”, zaključuje Ivona Ćavar.

Ivona Ćavar (FOTO: Ivona Ćavar, privatni arhiv)