SUMEJA ARIFOVIĆ: Moje kreacije su spoj filma i mode te ekstravagancije i elegancije

Sumeja Arifović (19) iz Sarajeva ljubav prema modi i modnom dizajnu gaji još od malih nogu kada je imala bojanke sa modelima te je sate i sate provodila crtajući. 

Ipak, ova učenica četvrte godine scenskog smjera u Gimnaziji Dobrinja tek je krajem druge godine srednje škole afirmisala tu svoju strast u životni poziv. Osnovala je vlastiti brend “Meyacota”.




“Moje kreacije, osim što su spoj moje dvije velike strasti one ka filmu i modi, su također spoj ekstravagancije i elegancije. Ne mogu reći da nemam na šta da budem ponosna, ali nekako vjerujem da moje vrijeme tek dolazi i da će naredni projekti biti sve uspješniji”, kaže Sumeja Arifović.

Sumeja Arifović (FOTO: Sumeja Arifović, privatni arhiv)

Navodi kako su moda i gluma njene prve ljubavi te da sve ostalo dolazi na drugo mjesto.

“Nemam profesionalnog iskustva u glumi, ali sam kroz časove glume te radu na filmu i predstavama u sklopu scenskog smjera osjetila čari scene. Dopušta mi da makar nakratko posudim i izgubim se u duši nekog drugog, ispoljim osobine koje se privatno ne usudim, a da pritom ne strijepim od osude drugih. Gluma je igra, a ja sam vječiti Petar Pan”, govori ova mlada Sarajka.

Odgovorila je i na pitanje šta je to najviše inspiriše u radu.




“Previše je cinično reći, s obzirom na to da sam mlada, da su bol i razočarenje zapravo moj vjetar u leđa koji vodi ka inspiraciji. Moje najbolje skice nastale su u meni najtežim trenucima”, ističe Sumeja Arifović koja traži nekog muškarca sa jednom suvišnom dimenzijom, ali do tada vaspitanje, romantika i dobar humor mogu proći.

Sumeja Arifović (FOTO: Sumeja Arifović, privatni arhiv)

Dodaje da bi se začudila da nema predrasuda s obzirom na mentalitet ljudi u našoj državi.

“Svako ima svoju percepciju, a ja često ponavljam da želim da moj rad bude isključivo transparentan, a ne ja kao pojedinac”, napominje ova svestrana djevojka.

Otkrila nam je i svoja očekivanja i planove u budućnosti.




“Kostimografija za jednu novu seriju na kojoj također rade mladi, ambiciozni studenti režije i glume. Ljetnu kolekciju možete očekivati početkom juna, a možda i još nešto. Čekam da me budućnost iznenadi”, zaključuje Sumeja Arifović.

Sumeja Arifović sa prijateljicama (FOTO: Sumeja Arifović, privatni arhiv)