Interetnička saradnja kroz ruralno poduzetništvo mladih u BiH tokom GRID kampa

0
254

Udruženje “Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti” – ENERGIS u periodu od 22.02. do 26.02.2021. godine u Etno selu Čardaci organizuje besplatni kamp sa bogatim programom seminara, radionica, studijskih posjeta na temu održivog ruralnog razvoja u okviru projekta „Zeleni Ruralni Interetnički Razvoj“, koji podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

 

Studenti različitih usmjerenja od arhitekture, građevinarstva, mašinstva, elektrotehnike, prirodnotehničkih nauka, šumarstva, poljoprivrede okupit će se pet dana s ciljem učešća na raznovrsnom programu obuka o održivom ruralnom razvoju, klimatskim promjenama, principima održivog poslovanja, poduzetništvu i pisanju biznis i marketing plana, a sve u cilju sticanja vještina i znanja koja mogu iskoristiti za pokretanje sopstvenog biznisa ili za povećanje razumijevanja biznis praksi što će im dati prednost u odnosu na druge prilikom zapošljavanja.

 

“Ideja nam je da kroz interaktivna predavanja i radionice, radimo na razvijanju i promociji ruralnog poduzetništva, i time pružimo podršku samozapošljavanju i smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi u Bosni i Hercegovini. Nakon kampa učesnicima će biti pružene i usluge savjetovanja koji se odluče pokrenuti sopstveni biznis kroz sastanke, skype i email interakciju”, navodi Emina Čelebić – Mravović, predstavnica Udruženja Energis.

 

Kamp će se održavati pod sloganom “Samo zajedno možemo naprijed”, jer zajedničkim radom stvaramo i nova partnerstva. Smanjimo nejednakost, budimo tolerantni prema drugim etničkim grupama, oživimo ruralne sredine, osigurajmo nova radna mjesta, pokrenimo ekonomski razvoj i rast, zaštitimo okoliš i izgradimo održivu Bosnu i Hercegovinu.

 

Prijatelji projekta: Lejla voda, Kremipan, Kiseljak, Red Bull, Lokmas, Plantago čajevi, dobarportal.net;