BH. SKIJAŠICA ESMA ALIĆ: Plan je da se kvalifikujem na Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022.

Esma Alić rođena je 08. oktobra 2002. godine u Sarajevu i od 2007. godine članica je Ski kluba Bjelašnica. Također, ova mlada Sarajka od 2016. godine članica je i juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine u alpskom skijanju.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da ljubav prema skijanju gaji od svoje pete godine kada je prvi put stala na skije u školi skijanja na Igmanu.

“Odmah nakon toga počela sam da treniram skijanje u Ski klubu Bjelašnica. Sa svojih 12 godina, kada sam postala članica dječije reprezentacije Bosne i Hercegovine u alpskom skijanju, moja ljubav prema ovom sportu postala je još jača jer sam imala priliku da predstavljam svoju državu na međunarodnim takmičenjima”, kaže Esma Alić.

Dodaje da se trenutno takmiči samo u tehničkim disciplinama (veleslalom i slalom).




“U brzim disciplinama se još uvijek nisam okušala, plan je da se krene i sa treninzima SG ove godine. Najznačajniji rezultate sam postigla na FIS trkama u Italiji i Sloveniji gdje sam uspjela spustiti bodove. Što imate manje bodova, to ste bolje plasirani na FIS rang listi. Šest puta sam osvojila titulu državne prvakinje u svojoj kategoriji”, navodi ova mlada bh. skijašica.

Esma Alić (FOTO: Esma Alić, privatni arhiv)

Javnosti je postala poznata kao djevojka koja je nosila zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji otvaranja Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) koji se 2019. godine održao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

“To je zaista jedan poseban momenat koji mi je ostao duboko urezan u mom srcu. Veoma sam ponosna što sam nosila zastavu na ceremoniji otvaranja EYOF-a u Sarajevu. Aplauz i energija koju smo dobili od domaće publike je bila nevjerovatna i svima nam je dala dodatnu snagu za takmičenja koja su sljedila. Trebalo bi nam više ovako važnih događaja koji promovišu sport, fair play i slave mladost jer sport je zaista jedan od najvažnijih ambasadora u svijetu”, naglašava Esma Alić.

Osvrnula se i na probleme s kojim se susreću mladi skijaši u našoj državi.




“Rekla bih da je to infrastruktura koja nije dovoljno razvijena, iako imamo dobre prirodne uslove za to. Alpsko skijanje je skup sport i takmičarima je dosta teško održati se u svijetu skijanja bez adekvatne finansijaske podrške od strane državnih institucija, što je nažalost slučaj u Bosni i Hercegovini”, ističe mlada bh. skijašica.

Komentirala je i uspjeh Elvedine Muzaferije, koja je ostvarila najveći rezultat u historiji bh. skijanja osvojivši 16. mjesto na Svjetskom prvenstvu u alpskoj kombinaciji.

“To je veliki uspjeh, jer je konkurencija jaka, a Elvedina je jedna od mlađih skijašica u brzim disciplinama u Svjetskom kupu. Važno je spomenuti da naša ulaganja u odnosu na velike skijaške nacije su neuporediva. Potrebno je jako puno podrške kako bi se postizali značajni rezultati u Svjetskom kupu. Mi imamo puno talenata, i ne bi bio problem postizati značajne rezultate da naši takmičari imaju adekvatnu finansijsku podršku, što nažalost nije slučaj”, potcrtava Esma Alić.

Esma Alić (FOTO: Esma Alić, privatni arhiv)

Napominje da je pandemija korona virusa značajno poremetila njene planove za sezonu 2020/21.

“Ljetne pripreme su protekle bez odlaska na glečere i to sam iskoristila da se više posvetim kondicionim treninzima. Imala sam vrlo mali broj dana na snijegu do januara ove godine, ali evo sada sam počela sa ozbiljnijim treninzima i polako se vraćam u formu”, riječi su ove mlade bh. skijašice.

Govorila je i o svojim planovima u budućnosti.




“Zbog nedostatka trenera ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine, počela sam saradnju sa slovenačkim trenerima i odlično se osjećam u novom okruženju. Plan je da treniram što više i kvalitetnije i da se kvalifikujem na Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022.”, zaključuje Esma Alić.