UZ SVE POBJEDE: Odbojkašice OK Centar Ort Sarajevo jesenje prvakinje u Superligi FBiH grupa Jug

Odbojkašice OK Centar Ort Sarajevo osvojile su naslov naslov jesenjih prvakinja u Superligi Federacije Bosne i Hercegovine grupa Jug. 

U deset odigranih kola, odbojkašice OK Centar Ort zabilježile su isto toliko pobjeda i osvojile maksimalnih 30 bodova. Tim povodom dobarportal.net donosi vam intervju sa Arminom Bukvićem, trenerom odbojkašica OK Centar Ort Sarajevo.

Osvojili ste naslov jesenjeg prvaka, koje su Vaše impresije?




Suvišan bi bio bilo kakav komentar osim toga da sam presretan zbog ovog uspjeha. Prošlu sezonu, u kojoj je cilj bio opstanak u ligi, koja je nažalost prekinuta tri kola prije kraja završili smo na trećem mjestu. Ove sezone cilj je bio biti u vrhu tabele, međutim naše djevojke su prvenstvo shvatile i više nego ozbiljno i na polusezoni ponijele tu laskavu titulu jesenjeg prvaka. Zaista smo uživali u ovoj polusezoni.

Odbojkašice OK Centar Ort Sarajevo sa trenerima (FOTO: OK Centar Ort Sarajevo)

Bez poraza ste otišli na zimsku pauzu, koja je tajna uspjeha?

Prvenstveno smatramo da ključ uspjeha ovog tima leži u energiji, koheziji, dobroj hemiji, uzajamnom poštovanju i velikoj ljubavi prema odbojci. Dugo smo skupa, razumijemo se i veoma smo tolerantni jedni prema drugima. Ljetni dio priprema odradili smo fantastično, djevojke su zaista marljivo radile u svim segmetnima, pa im je u sezoni stigla nagrada u vidu deset pobjeda u deset utakmica. Mišljenja smo da ovaj tim ima kvalitet i energiju, a to dvoje je dovoljno da napraviš uspjeh.

Koliko je pandemija koronavirusa utjecala na Vaš rad?




Kao i sve sfere društva, pogodilo je i nas i stavilo nas u jednu neizvjesnu situaciju.Međutim, u jednu ruku nam je i pomoglo da se još više zbližimo i naučilo nas je da cijenimo ono što imamo. Kada smo bili u lock downu, tri-četiri puta sedmično organizovali smo online treninge, kako bismo održali formu i jedva smo čekali novi početak. S obzirom na to da veliki broj djevojaka još uvijek pohađa školu, online model nastave nam je dao malo više prostora za unaprijeđenje trenažnog procesa, što smo iskoristili i podigli nivo treninga i igre. Nastojali smo da maksimalno poštujemo propisane mjere, međutim u našim redovima imali smo zaraženih osoba kojima srećom virus nije napravio velike zdravstvene probleme. U takvoj postavci stvari jako je teško odabrati igračice za utamicu i nastojati napraviti rezultat, ali opet možemo biti ponosni na sve djevojke koje su brane boje našeg kluba u ovim teškim vremenima.

Odbojkašice OK Centar Ort Sarajevo (FOTO: OK Centar Ort Sarajevo)

Kako gledate na trenutno stanje ženske odbojke u Bosni i Hercegovini?

Ništa se ne mijenja i dalje tapkamo u mjestu. Talentovane igračice teško je zadržati jer susjedne zemlje nude znatno bolje uslove za razvoj i život. Sa druge strane postoje neke pozitivne stvari koje na trenutak daju nadu da bi u skorijoj budućnosti moglo biti bolje. Jedna od tih stvari je evropsko prvenstvo za juniorke održano u Zenici. U jeku pandemije uspjeli smo dovesti najbolje juniorske reprezentacije starog kontinenta i bez ikakvih problema iznijeti sav teret. Pohvalno je da su dvije igračice našeg kluba (Uma Nuhbegović i Neira Joldić) bile dio repreztacije Bosne i Hercegovine koja je učestvovala na ovom prestižnom turniru. To je jedan od pokazatelja da ova država može naprijed, međutim puno je kočnica koje usporavaju proces napretka.

Šta je to što kažete djevojakama prije svake utakmice?




Uglavnom ne volim puno pričati na dan utakmice. Ukratko ponovimo zadatke koje smo prethodno dogovorili. Najljepši dio ovog posla je sama sezona. Prije svake utakmice protivnika analiziramo i na osnovu analize nastojimo se što bolje pripremiti za utakmicu. Upravo kroz tu pripremu nastojimo uozbiljiti i motivisati igračice. Nekada, kada je utakmica važna, pripremimo govor kako bi ohrabrili i motivisali ekipu. Sve dok treniraju i igraju sa žarom i voljom  kao što rade sada, ne trebamo puno pričati, one na terenu ispišu neku svoju priču.

Odbojkašice OK Centar Ort Sarajevo sa trenerima (FOTO: OK Centar Ort Sarajevo)

Da li će na pauzi biti nekih igračkih pojačanja?

Apsolutno ne! Trenutno smo odlično pokriveni na svim pozicijama i smatramo da imamo zaista kvalitetan roster djevojaka koje treniraju svakodnevno. Također, mi kao klub nismo u finansijskoj mogućnosti da pokušavamo dovesti pojačanja i plaćati ih. Sve djevojke u našem klubu igraju iz ljubavi i nemaju nikakvu finansijsku dobit. Mislim da je i to jedan dobar pokazatelj atmosfere kakva valda u našem kolelktivu. Bitno je naglasiti da imamo zaista dobru bazu djevojčica u školi odbojke, te ćemo u budućnosti za potrebe 1. tima koristiti talentovane igračice iz vlastitog omladinskog pogona.

Ambicije i ciljevi kluba u budućnosti?




Jedini cilj za sada je ostati prvi na tabeli i postati prvak Super lige Federacije Bosne i Hercegovine grupa Jug. Nakon toga bi nas očekivao finalni dvomeč sa najboljom ekipom Super lige Federacije Bosne i Hercegovine grupa Sjever, te bi se pobjednik tog dvomeča automatski plasirao u najviši rang takmičenja, odnosno u Premijer ligu Bosne i Hercegovine gdje se takmiči deset najboljih timova u državi. S obzirom na to da smo mali klub ne smijemo govoriti o nekim višim ciljevima. Naravno ovo govorimo sa aspekta finansija. Osvajanje prvog mjesta,kako rekosmo, znači i nastup u najvišem rangu takmičenja za koje mi trenutno nemamo sredstva. Ukoliko bi lokalna vlast, donatori i sponzori stali iza našeg kolektiva te pružili određenu pomoć i potporu, sigurno je da bi se naši ciljevi i ambicije promijenili. Također, glavni cilj i dalje neće ostati promijenjen, a to je jačanje svih selekcija kluba, edukacija mladih, promovisanje zdravih životnih stilova, sticanje novih poznanstava i uživanje u ovoj prelijepoj igri. Mladi smo, imamo još mnogo prostora za napredak na svim poljima, ali smo ipak ponosni na sve članove našeg kluba i ponosni smo na naš rad za koji smatramo da neće proći neopaženo.