NOVI SELEKTOR ZMAJEVA: Može li Ivaylo Petev vratiti reprezentaciju BiH na pobjedničke staze?

Završena je saga oko izbora selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Novi, 12. po redu selektor, je bugarski stručnjak Ivaylo Petev. 

Ivaylo Bogdanov Petev je rođen 9. jula 1975. godine u bugarskom gradu Lovechu i gotovo jednoglasno izabran je od strane Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a za njega je glasalo 12 od 13 prisutnih članova. Tim glasanjem Petev je postao drugi po redu strani selektor koji će voditi naš državni tim. Prije njega, od stranaca na klupi reprezentacije naše domovine, bio je Robert Prosinečki.

Igračka karijera

Ivaylo Petev je svoju profesionalnu igračku karijeru počeo u Litexu 1. jula 1994. godine, a osim u Litexu, dalje je nastupao za Spartak Varnu, Cherno More, FC Rodopu, FK Dunav, Marek Dupnitsu odakle je u julu 2007. godine prvi put otišao van Bugarske i potpisao ugovor za Grčku AO Trikalu. U Grčkoj se zadržao samo godinu dana pa se već 2008. godine vratio u Bugarsku i potpisao za FC Lubymets, a iz njega je prešao u FK Etar, u kojem se sudeći po zvaničnim podacima sa Transfermarkta, 1. jula 2010. penzionisao i tako završio svoju 16-godišnju karijeru.

U toku svoje karijere je uspio izboriti i nastup za nacionalnu selekciju Bugarske pa je tako za mladu reprezentaciju upisao deset nastupa uz jedan postignut pogodak, a za A selekciju je nastupio u tri meča. Upravo su nastupi za reprezentaciju najveća ostvarenja Ivayla Peteva kao profesionalnog fudbalera.

Trenerska karijera 

Sigurno je trenerska karijera ono što trenutno najviše zanima svakog Bosanca i Hercegovca, te trenerski uspjesi ovog bugarskog stručnjaka zbog kojih je došao na mjesto selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Krenimo redom, Ivaylo Petev nije dugo čekao na prvi trenerski angažman nakon završetka igračke karijere, naime on je odmah nakon što je ‘okačio kopačke o klin’, 11. jula 2010. preuzeo bugarski Ludogorets na čijoj se klupi zadržao pune tri godine što će, ispostavit će se do danas biti i najduži period na klupi nekog od klubova. Ludogorets je vodio u 68 zvaničnih mečeva i u tom periodu je osvojio pet trofeja, bio je dva puta prvak Bugarske u sezonama 2011/12. i 2012/13, osvojio je jednom bugarski kup u sezoni 2011/2012. i uspio je biti šampion u bugarskom Super kupu 2010/11. i u sezoni nakon te.  Do sada su to jedine titule koje je uspio osvojiti. 

Proslava druge titule prvaka Bugarske sa Ludogoretskom (FOTO: screenshot/IZVOR: ivylopetev.com)

Iz Ludogoretsa gdje se zadržao do 21. jula 2013. godine, prešao je na klupu Levskog iz Sofije 8. oktobra 2013., ali se na klupi zadržao samo jedan dan jer su press-konferenciju prekinuli navijači Levskog zbog stvari koje je Petev izrekao na račun njihovog kluba dok je trenirao Ludogorets. 

Nedugo nakon toga, Petev odlazi na Cipar i preuzima ekipu AEL Limassola koju je sa klupe vodio 43 puta u periodu od oktobra 2013. do novembra 2014. godine. Vođenje ekipe sa Cipra je skrenulo pažnju na njega i on u decembru 2014. godine dobija čast da vodi nacionalnu selekciju Bugarske. Bugare je vodio u 13 utakmica i za to vrijeme Bugari su uspjeli slaviti u pet utakmica, dvijet su odigrali neriješeno, a šest su izgubili.

Ono što je zanimljivo i što će svakako biti vrijedno pažnje je činjenica da je u tih 13 utakmica Petev koristio čak 46 različitih igrača pa ako nastavi sa tom praksom i na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine mnogobrojni bosanskohercegovački igrači se mogu nadati eventualnom pozivu i debiju za našu reprezentaciju. 

Poslije epizode na klupi Bugarske, Petev se vraća klupskom fudbalu i dolazi u susjednu Hrvatsku na klupu tamošnjeg dobro poznatog Dinama iz Zagreba, tu se također zadržao veoma malo, ni cijelu godinu, a u historiji Dinama će ostati upamćen kao jedan od trenera koji nije uspio osvojiti domaće prvenstvo. 

Produženje ugovora sa Dinamo Zagrebom (FOTO: screenshot/IZVOR: ivaylopetev.com)

U decembru 2017. godine se ponovo vraća na Cipar, ali ovaj put na klupu ekipe Omonia Nicosia koju je vodio samo u 15 utakmica, a odatle je nastavio sa trenerskim poslom u Saudijskoj Arabiji i ekipi Al Qadisiyaha gdje je u 21 meču njegova ekipa doživjela čak 12 poraza pa je nakon nepune godine ponovo došao na evropsko tlo, tačnije u Poljsku gdje je preuzeo ekipu Jagiellonie koju je vodio od decembra 2019. godine do jula 2020. godine. Nakon epizode u Poljskoj nije se više bavio trenerskim poslom sve do imenovanja za selektora naše reprezentacije.

Reprezentacija BiH

U konačnici, Ivaylo Petev vlasnik UEFA pro licence je očito neko ko se ne zadržava dugo na jednom mjestu, a formacija koju je najčešće koristio je 4-2-3-1. Nije nužno da će sa tom praksom nastaviti i u našoj reprezentaciji, ali činjenica je da ga očekuje veoma težak zadatak, a to je za početak vratiti tim koji cijelu godinu ne zna za pobjedu na pobjedničke staze, a njegov konačni cilj i razlog zbog kojeg je doveden je da odvede našu reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo u Katru. Posao mu sigurno neće biti lahak, ali u prilog mu ide činjenica da poznaje bosanski jezik pa neće biti prepreka u komunikaciji te činjenica da je sa nekim od naših dosadašnjih reprezentativaca već sarađivao. (Armin Hodžić i Amer Gojak u Dinamu). 

Ivaylo Petev bi na klupi naše reprezentacije trebao debitovati  24. marta kada “Zmajevi” otvaraju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u gostima protiv Finske, a sedam dana nakon toga, u goste nam dolaze, aktuelni svjetski prvaci, reprezentacija Francuske. 

Sretno Ivaylo, sretno “Zmajevi”!