MEJREMA FOJNICA: Ulazak u svijet poezije s knjigom “Otkad smo prestali”

Male provincije nerijetko rađaju velike ljude, jer to su oni dovoljno hrabri da se odupru kodeksu ponašanja male sredine. Kaže jedan srbijanski pisac da nema malih gradova, već samo malih ljudi, a očito ona nije jedna od njih. Mejrema Fojnica, 20-godišnja Zavidovićanka još 2019. godine objavila je svoju prvu knjigu ”Otkad smo prestali” i time uplovila u književne vode.

U razgovoru za dobarportal.net ova mlada književnica ističe da ponekad pomisli da joj je lakše napisti neku knjigu, nego reći nekoliko rečenica o sebi.

“Za sebe uvijek volim da kažem da mi je glava negdje u oblacima dok su stopala na tlu. Često shvatam da na život gledam kroz ‘ružičaste naočare’. Smatram da svijet ne vidimo onakav kakav jeste, nego kakvi smo mi, iznutra. Sada i kao odrasla djevojka, žena, ostala sam dijete u duši. Ponosna sam na sebe zbog toga”, kaže Mejrema Fojnica.

Navodi da je potreba da iznese emocije oduvijek bila sastavni dio nje.




”Neko osjećanja skrije, zataška u sebe i ne pušta van. Nikada ne ugledaju svjetlost dana. Ja, međutim, nikada nisam bila od tih ljudi. Koliko je to dobra ili loša stvar, upitno je, ali oduvijek sam pokazivala i iznosila ono što zaista osjećam. Neko emocije i razmišljanja ispolji u razgovoru s najmilijima, neko kroz suze, ili smijeh, a ja kroz pisanje. Svi imamo svoje načine, a pero i papir su izgleda moji“, ističe naša sagovornica.

Dodaje kako joj je bilo lakše zapisati razne stvari koje joj prođu kroz srce i glavu, nego podijeliti ih s drugim ljudima.

“Pretpostavljam da je jedan od glavnih razloga mog posvećivanja pisanju to što sam na neki način odrastala sama, bez prijatelja. Kada nemate nekoga s kime biste podijelili kako ste proveli dan ili koja vam je omiljena boja, počnete dijeliti s listom papira. Dakle, počela sam još kao djevojčica, a ozbiljnije sam se posvetila pisanju u svojoj 18 godini”, govori ova mlada Zavidovićanka.

Mejrema Fojnica (FOTO: Mejrema Fojnica, privatni arhiv)

Prema njenim riječima, kroz pisanje je shvatila da mnogo lakše iznosi emocije i na skladniji način pokazuje šta misli ukoliko je to prikazano vrlo jednostavno.




”Odlučila sam da će moj prvijenac biti knjiga poezije. U svojoj prvoj knjizi “Otkad smo prestali”, napisala sam malo, ali rekla mnogo. Knjiga ima pet poglavlja koji su zasebno posvećeni različitim ljudima i situacijama u mom životu, ali i ljudima koje nisam srela, a koji se mogu poistovjetiti s riječima moje duše. Ova knjiga je posvećena svakome ko se u njoj pronađe”, podvlači Mejrema Fojnica.

Naglašava da su joj roditelji najveća podrška.

“Moj otac je oduvijek želio da napiše knjigu, ali ga je život odnio u druge sfere i još uvijek nije. Željela sam da oživim njegov san koji je s godinama prenesen na mene i na kraju krajeva, jesam. Druga stvar koja mi je bila podrška i jedro jesu reakcije ljudi koji bi pročitali ono što sam napisala. Način na koji su ostajali raznježeni i puni emocija nakon čitanja me bodrio da izdam knjigu, da ne stajem s pisanjem. To su dva osnovna vida podrške kroz moje pisanje”, riječi su naše sagovornice.

Mejrema Fojnica (FOTO: Mejrema Fojnica, privatni arhiv)

Za reakciju publike, ima samo riječ hvale, dodajući da kritiku nije primala isuviše ozbiljno.

”S obzirom na to da je samo moja uža porodica i nekoliko bliskih prijatelja znalo da pišem i da planiram izdati knjigu, okolina se veoma iznenadila kada je na društvenim mrežama osvanula fotografija mene s mojoj knjigom. Uslijedile su mnogobrojne riječi podrške i zaprimila sam ogromne količine čestitki. Pozitivne reakcije su bile u mnogo većem broju nego što sam očekivala, a one negativne mogu nabrojati na prste. Negativne sam poprimila samo od nekoliko osoba starije dobi, kojima je zasmetalo što žensko iznosi svoje emocije na tako slobodan i otvoren način jer kako kažu oduvijek je to posao muškaraca. Na takve se nisam obazirala, moje vrijeme tek dolazi ”, potcrtava ova mlada književnica.

Napominje da i u budućnosti planira objaviti mnoga djela koja još nije prenijela na papir.




“Trebam još uvijek poredati dosta stvari na svoje mjesto, kako u privatnom životu, tako i što se tiče djela koja bi bila spremna da budu odštampana. Pustiti knjigu među svijet čitatelja je kao pružiti svoju dušu na pladnju, posebno ako je prožeta osjećajima samog pisca. S tim stvarima treba biti veoma pažljiv. Naravno da je toliko toga u meni što čeka da bude među koricama knjiga, ali sve u svoje vrijeme. Mogu reći da ja jedva čekam da sve što sam planirala napisati jednoga dana ako Bog da i oživi ”, zaključuje Mejrema Fojnica.

Autor: Ilma Garankić

Bilješka o autoru: Ilma Garankić rođena je 28.05.2001. godine u Zenici i trenutno je studentica prve godine Odsjeka politologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.