Home DOBAR DOBRE PRIČE ZANIMLJIVE IDEJE: Investitori domaćih i svjetskih kompanija podražavaju mlade inovatore iz BiH

ZANIMLJIVE IDEJE: Investitori domaćih i svjetskih kompanija podražavaju mlade inovatore iz BiH

U protekla tri mjeseca Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini i prestižni australski La Trobe univerzitet organizovali su besplatnu obuku za 50 mladih inovatora na temu biznisa, inovacija i razvoja ideja s uspješnim svjetskim stručnjacima iz ovih oblasti. Program je završen u srijedu finalnom ceremonijom i prezentacijama timova pred investitorima. 

Na ceremoniji, koja je zbog pandemije kororavirusa upriličena online, putem Zoom aplikacije, svoje aktivnosti prezentovalo je 10 timova koji su u proteklih 12 sedmica Innovation Nation programa učili o razvijanju poslovnih ideja i upravljanju kompanijama od svjetskih stručnjaka.
Također, više od 200 učesnika koji su uzeli sudjelovanje u ovom online događaju, imalo je priliku da sazna o preduzetništvu, posebno kroz inspirativnu priču Nedžada Lomigore, bivšeg bh. olimpijca, a današnjeg člana upravnog odbora MIT New York foruma za preduzetništvo. Govorio je kako uspjeti na svjetskom nivou.

“Bilo mi je zadovoljstvo slušati sjajne ideje mladih bh. poduzetnika, koji su pokazali sjajno razumijevanje želja krajnjeg korisnika, što je dimenzija koja često nedostaje i startupima iz puno razvijenijih zemalja. Bit će mi zadovoljstvo da svojim djelovanjem podržim neke od ideja i hvala organizatorima na sjajnom događaju, nadam se da će poduzetništvo u Bosni i Hercegovini još više rasti u budućnosti”, izjavio je Nedžad Lomigora.

Timovi su predstavili zanimljive ideje poput razvoja aplikacija za učenje engleskog jezika, brzog pronalaska majstora, provjeravanja rokova u supermarketima, sistemskih rješenja za zdraviju ishranu na poslu, te recikliranje i proizvodnju drvenih slamki.

Ceremonija upriličena online, putem Zoom aplikacije (FOTO: Screenshot)

Odlukom žirija i investitora, tim Eco-Logical je osvojio prvo mjesto sa idejom za proizvodnju drvenih slamki, a u prilog im ide i podatak da EU od 1. januara uvodi zabranu korištenja plastičnih slamki u svim restoranima i kafićima. Drugo mjesto pripalo je timu MindTrack, koji su ponudili aplikaciju koja pomaže sa borbom protiv anksioznosti, dok su kao trećeplasirani završili timovi Green Coins i Radiona, koji su ponudili rješenja nagrađivanja za recikliranje, te aplikaciju za lakši pronalazak majstora za domaćinstvo.

Investitori dolaze iz 15 različitih organizacija i kompanija širom Bosne i Hercegovine i svijeta, te su odlučili u narednom periodu nastaviti saradnju u vidu finansijskog investiranja i mentorstva za osam timova iz programa.
“Zadovoljstvo nam je što peti put zaredom organizujemo Innovation Nation, program koji je idejno začet u Bosni i Hercegovini, a danas se implementira u 11 zemalja svijeta. Smatramo da Bosna i Hercegovina ima mlade ljude koji svojom kreativnošću i poduzetnošću mogu parirati vršnjacima iz najrazvijenih zemalja svijeta i ovim programom im želimo ponuditi platformu putem koje će to moći i dokazati”, navode iz Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini će i u narednim godinama organizovati navedeni program kako bi mladima omogućili sticanje kvalitetnih znanja te mlade podsticali na preduzetničke aktivnosti. Finalnu ceremoniju možete pogledati na linku.

Komentari

komentar

Must Read

OSCE ALBANIJA: Mladi novinari Zapadnog Balkana predstavili medijsku platformu u Tirani

Osamnaest mladih novinara sa Zapadnog Balkana okupilo se u Tirani od 10. do 14. oktobra 2021. godine kako bi razgovarali o medijskim izazovima u...

ZABORAVLJENA NEKROPOLA GORIŠIĆ POLJE: Potencijalni spomenik za razvoj bh. turizma

Bosna i Hercegovina, sa historijiskog aspekta, je karakterstična država i razlikuje se od država u regionu, ali i svijetu. Bilo da se radi o...

POTPISAN SPORAZUM: Iz Sarajeva krenulo uvođenje rodne ravnopravnosti na univerzitete u regionu

U Sarajevu je potpisan sporazum o regionalnoj saradnji javnih i privatnih univerziteta na implementaciji aktivnosti koje će doprinijeti afirmaciji rodne ravnopravnosti na univerzitetima u...

ADNA BIBER, MISS BIH: Voljela bih da osvojim krunu na svjetskom takmičenju

Adna Biber pobijedila je u finalu izbora za Miss Bosne i Hercegovine za 2021. godinu i ova 19-godišnja Sarajka će predstavljati našu domovinu na...

POČELA PRVA SEDMICA ODRŽIVOG RAZVOJA U BIH: Predstavljen Okvir za realizaciju Ciljeva

Prva Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini počela je danas promocijom Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i  Hercegovini "Pozivam sve u...

Komentari

komentar