MLADI I MUZIKALNI: Bend ‘Srklet’ objavio prvi album

0
760
Srklet obajavio prvi album (FOTO: Laila Šašivarević)

Mladi sarajevski bend Srklet je u nedjelju 13.12.2020. na svom YouTube kanalu promovisao prvi album “Pola marke za put u vremenskoj mašini”.

 

Bend Srklet je prije lockdowna bio dobro poznat po svojim odličnim nastupima lokalnoj publici u sarajevskim klubovima. Zbog nedostatka živih nastupa, članovi Srkleta su svoju kreativnost i energiju usmjerili na rad na svom prvom albumu. Album donosi trinaest autorskih pjesama od kojih su dvije sa ljetos izdatog EP-a, a jedanaest potpuno novih snimanih tokom augusta u beogradskom studiju “Fleksibilna logika” sa inžinjerom zvuka Nemanjom Jevtićem.

 

Pjesme su miksane u studiju Srklet u Sarajevu a mix i master potpisuje Faruk Tufo.  Originalne muzičke ideje Već nakon prvih preslušavanja nekoliko pjesama se nameću kao sigurni hitovi. Lobotomija je pjesma brzog tempa koja na sarkastičan način opisuje tri različita arhetipa osobe. Dim cigarete i Trinaest su karakteristične po psihodeličnoj prirodi pjesama, detaljima bluesa i jazza, te mjeri 12/8 (dvanaest osmina) koja nije uobičajena za popularnu muziku. Pjesma istog imena kao i bend Srklet je ritmična i puna funka.

Album je ispunjen originalnim muzičkim idejama koje su kompletirane relevantnim tekstovima što je garancija da će i sve ostale pjesme imati svoju publiku.  Bend Srklet postoji od 2019. godine a čine ga Andrej Rudan (vokal), Ivan Krajtmajer (bubnjevi), Mladen Maroje Dolić (gitara), Faruk Tufo (gitara) i Omar Karavdić (bas). Članovi benda su inspirisani raznovrsnim katalogom domaće i strane muzike te iako je bend baziran u rock formatu, kroz autorsko stvaralaštvo inkorporiraju elemente funka, punka, bluesa, jazza i psihodelije u specifičnu fuziju zvuka koja čini Srklet.
 

Pored online platformi, album uskoro i na CD-u Kao najavu za album bend je objavio prvi singl Podočnjaci čiji stih “…ja bi da se družim a ne da budem sam…” je za kratko vrijeme osvojio čitavu regiju te je osim u BiH uvršten i u program brojnih radio i tv stanica u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.  Video spot, sniman na lokacijama u Sarajevu, je realizovala ekipa predvođena redateljicom Koštanom Džinić Mulović, a čine je još snimatelj Anes Asotić i montažer Alen Mulović.

 

Iako se pjesme mogu slušati preko svih poznatih online platformi, bend Srklet za kolekcionare uskoro priprema izdanje albuma Pola marke za put u vremenskoj mašini i na CD-u.

PRESLUŠAVANJE ALBUMA MOGUĆE PUTEM YOUTUBE VIDEA: