KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKO PRVENSTVO 2022.: “Zmajevi “u (ne)mogućoj misiji

Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine saznali su imena protivnika u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Katru u oktobru i novembru 2022. godine.

“Zmajevi” su zbog loših rezultata tokom cijele ove godine zauzeli mjesto tek u četvrtom šeširu što je u prijevodu značilo da se ne možemo nadati nekoj laganoj grupi nego upravo suprotno.

Voljom održanog žrijeba, naša reprezentacija je smještena u grupi D zajedno sa svjetskim prvacima, reprezentacijom Francuske, Ukrajinom, Finskom i Kazahstanom.

Nakon samog izvlačenja, uslijedile su brojne reakcije istinskih fudbalskih stručnjaka i analitičara, ali i onih koji to nisu, ali bi itekako željeli i teže ka tome i tako se predstavljaju.

Mnogi od navedenih složili su se oko jednog, a to je da nismo imali sreće i da smo smješteni u jako tešku grupu prepunu nezgodnih protivnika, a kao i potvrdu svega toga dala je krovna kuća Evropskog fudbala, UEFA koja je na osnovu rezultata provedene ankete grupu D proglasila najtežom.

Reprezentacija BiH je smještena u grupi D (FOTO: marca.com)

U nastavku ćemo pokušati predstaviti protivnike i ostale članove grupe D, ali ćemo prvo napisati nekoliko statističkih informacija vezanih za našu reprezentaciju iako svi znamo već mnogo toga.

Naša reprezentacija je u trenutku pisanja ove kolumne na  55. mjestu FIFA  rang-liste i prema njemačkom portalu transfermark.com vrijedi  95.58 miliona eura uz prosječnu starost igrača od 25,3 godine. Naš najvrijedniji igrač trenutno je Miralem Pjanić (50 mil.) a slijede ga Edin Višća (12.50 mil.) i Edin Džeko (10 mil.).

Naše protivnike ćemo anailzirati na način od najslabijeg do najjačeg i atraktivnijeg.

KAZAHSTAN

Reprezentacija Kazahstana trenutno je 122. selekcija svijeta, čija vrijednost je procijenjena na skromnih 21.20 miliona eura, a najskuplji igrači im vrijede po 1.50 miliona, a oni su Islambek Kuat koji nastupa u Khimkiju, golman Kairata, Stas Pokatilov i njegov klupski kolega Nuraly Alip.

Reprezentaciju Kazahstana s klupe u Ligi nacija je predvodio Michal Bilek, a kako stvari stoje, on je dogovorio sporazumni raskid ugovora i tako da se i Kazahstanci nalaze u istoj situaciji kao i mi odnosno nemaju selektora.

Do sada nismo nikad igrali protiv Kazahstana, a prve utakmice sa njima nas očekuju septembru i oktobru naredne godine i tu imamo pravo da se nadamo da ćemo osvojiti maksimalnih šest bodova bez obzira na to što će biti teško gostovanje prije svega zbog udaljenosti, ali sve osim dvije ubjedljive pobjede protiv njih će biti veliko i neugodno iznenađenje.

FINSKA

Sljedeći na redu je protivnik kojeg relativno dobro poznajemo i protiv kojeg ćemo otvoriti kvalifikacije, reprezentacija Finske.

Trenutna vrijednost Finaca je 36.10 miliona eura i oni se nalaze samo jedno ispred nas na FIFA rang-listi pa su oni 54. reprezentacija svijeta, trenutno je njihov najvrijedniji pojedinac u ekipi golman Bayer Leverkusena, Lukas Hradecky sa vrijednošću od 8 miliona, slijedi ga nama dobro poznati Taemu Pukki koji je bio strijelac dva gola u prvom međusobnom okršaju i treći najvrijedniji je još jedan golman Jesse Joronen sa procijenjenom vrijednošću od 4 miliona eura.

U tri međusobna susreta sa Finskom, reprezentacija BiH je ostvarila dvije pobjede i jedan poraz (FOTO: N/FS BiH)

Fince sa klupe predvodi Markku Kanerva i oni su svoj nastup u Ligi nacija u ligi B završili kao drugoplasirani iza Walesa.

Kada su u pitanju međusobni omjeri naše reprezentacije i reprezentacije Finske, učinak je jednak, oni su nas pobijedili u Finskoj sa 2:0 u junu prošle godine, upravo je u toj utakmici spomenuti Pukki postigao dva pogotka, a u drugoj utakmici smo ih pobijedili sa 4:1 na Bilinom Polju u Zenici, oba meča su odigrana u sklopu kvalifikacija za EURO 2020.

U konačnici Finska jeste neugodan protivnik, ali ne bi bilo loše osvojiti makar četiri boda iz dva meča, odnosno proći neporaženo u tom dvomeču.

UKRAJINA

Nakon Finske, pažnju ćemo posvetiti reprezentaciji koju smo dobili iz drugog šešira, a to je reprezentacija Ukrajine.

Ukrajina je trenutno 24. reprezentacija svijeta i vrijedi 101.20 miliona eura, a najvrijedniji je Atalantin Ruslan Malinovskyi sa 21 milion, slijede ga igrač Manchester Citya Oleksandr Zinchenko koji vrijedi 20 miliona Eura, a treći po vrijednosti je Roman Yaremchuk sa 11 miliona eura.

Ukrajinsku reprezentaciju sa klupe predvodi legenda ukrajinskog i evropskog fudbala Andriy Shevchenko. Pod njegovim vodstvom Ukrajina je ispala iz Lige A u prethodnom izdanju Lige nacija baš kao i naša reprezentacija.

Mi još uvijek nismo imali duela sa Ukrajinom tako da će onaj u oktobru sljedeće godine biti ujedno i naš prvi susret.

Kada su u pitanju očekivanja iz duela sa Ukrajinom, treba biti realan i reći da Ukrajina neće biti lagan protivnik jer je to ekipa sastavljena od kvalitetnih igrača koji nastupaju širom Evrope i u domaćem ukrajinskom prvenstvu, čak u konačnici možemo reći da će nam upravo Ukrajina biti glavni konkurent za drugu poziciju i eventualni plasman u baraž.

FRANCUSKA

Za kraj, ostali su svjetski prvaci i ubjedljivo najveći favoriti naše grupe, to je reprezentacija Francuske.

Galski pijetlovi su drugpolasirana reprezentacija svijeta i njihova vrijednost iznosi preko milijarde Eura, a kada je vrijednost u pitanju predvodi ih najskuplji igrač svijeta Kylian Mbappe sa procijenjenom vrijednošću od 180 miliona eura, slijedi ga igrač čija je forma u blagom padu Paul Pogba sa 80 miliona eura, a treći je Barcelonin Antoine Griezmann sa istom vrijednošću kao i Paul Pogba.

Ovu nestvarno kvalitetnu i dobru reprezentaciju sa klupe predvodi Didier Deschamps, koji ih je odveo i do titule na Svjetskom prvenstvu 2018., a prethodno izdanje Lige nacija završili su na prvom mjestu grupe ispred Portugala, Hrvatske i Švedske.

Sa Francuskom je BiH do sada odigrala četiri utakmice (FOTO: N/FS BiH)

Upravo će reprezentacija Francuske biti prva ekipa koju ćemo ugostiti na domaćem terenu u okviru ovog ciklusa kvalifikacija, a posljednji put smo u grupi sa Francuskom bili u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2012. godine, a tada smo na domaćem terenu poraženi sa 0:2, a u Francuskoj smo odigrali veoma dobro i meč je završen sa 1:1, a mi smo grupu završili kao drugoplasirana reprezentacija sa samo jednim bodom zaostatka iza Francuske.

U konačnici protiv Francuske ćemo sigurno svaki eventualni bod proslaviti kao pobjedu i najiskrenije se nadam da će restriktivne mjere do marta biti znatno umanjene te da ćemo svi zajedno moći sa tribina da li Grbavice, Bilinog Polja ili bilo kojeg drugog domaćeg terena moći podržavati našu reprezentaciju i uživati u igrama kako naših tako i planetarno popularnih francuskih zvijezda.

Za kraj ostaje pitanje, imamo li se mi čemu nadati, imamo li pravo očekivati uspješne kvalifikacije i odlazak na Mundijal u Kataru u trenutku kada se zna da će tu priliku imati svi pobjednici grupa i samo tri ekipe koje će to pokušati kroz baraž te dvije reprezentacije koje će nastup na Svjetskom prvenstvu obezbijediti kroz Ligu nacija?

Autor: Nail Hercegovac

Bilješka o autoru: Nail Hercegovac rođen je 12.07.1995. u Varešu i polaznik je prve godine studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Zaljubljenik je u fudbal i sport općenito, član i kapiten gradskog kluba NK Vareš.