ENTUZIJASTI U ZENICI: Počela Poduzetnička akademija Zeničko-dobojskog kantona

0
164
Edukacija namjenjena budućem poduzetnicima (FOTO: Adisa Tufo, privatni arhiv)
U Zenici je započela realizacija projekta Poduzetnička akademija Zeničko-dobojskog kantona, edukacija namjenjena budućim poduzetnicima, a koju implementira NVO “PoduzetniceIN”. 
Polaznici su nezaposlene osobe koje se vode na evidenciji Službi za zapošnjavanje u ZDK i
imaju afinitete ka samoupošljavanju. Akademija kroz koju će proći ima za cilj da ih dodatno
motiviše i osnaži, da snabdije potrebnim alatima, neophodnim za realizacije njihove
poduzetničke ideje, a tiču se znanja iz oblasti ličnih vještina, računovodstva, prava,
marketinga, izrade biznis plana, strategije i slično.
Adisa Tufo (FOTO: Adisa Tufo, privatni arhiv)
Predavačica na prvom modulu je bila Adisa Tufo, poduzetnica i ekonomistica, certificirana
menadžerica i certificirani life & business coach, dobitnica niza priznanja za svoj rad u
realnom i aktivizam u nevladinom sektoru.
“Današnji dan je obilježila nevjerovatna energija i veliki entuzijazam svih polaznica i polaznika. Biznis ideje koje su iznijeli polaznici akademije su izuzetno dobre i realne, a sad krećemo u izradu pojedinačnih biznis planova i tek tada ćemo znati koliko su ove ideje realistične i dostižne. Po mojoj slobodnoj procjeni sve su itekako realne, a nosioci istih su veoma kompetentni da ih do kraja realizuju i krenu putem samozapošljavanja i zapošljavanja drugih. Ljudi, koji imaju tako dobre ideje, koji vjeruju u njih, treba da kroz ovu edukaciju sve uobliče u jedan poslovni proces; ova edukacija, inspiracija i motivacija u paketu koji se zove poduzetničkom akademijom će pokrenuti nove
poduzetničke priče za koje će se tek čuti”, izjavila je Adisa Tufo.
Edukacija namjenjena budućem poduzetnicima (FOTO: Adisa Tufo, privatni arhiv)

Emina Buljubašić, polaznica Akademije, diplomirala na Filozofskom fakultetu, trenutno na
master studiju “Menadžment preduzeća” u Zenici bila je puna entuzijazma.

“Danas sam imala priliku slušati i doživjeti nevjerovatno iskustvo, prije svega jako je bitno što razmijenjujemo  ideje i znanja koja do sada nismo imali priliku ni reći ni čuti ni vidjeti, i drago mi je da se ovoliki broj mladih ljudi uključio u ovu edukaciju, drago mi je da je Zavod za zapošljavanje prepoznao poduzetništvo kao priliku. Mi želimo da se osnažimo i da razvijamo lične biznise. Svi dobro znamo da mala i srednja preduzeća, najčešće i najviše doprinose razvoju ekonomije jedne države”, istakla je Emina Buljubašić.
Emir Bašanović dodaje, da iako je svjestan je ispred njega duži put koji treba da prođe, sam dolazak na Poduzetničku akademiju predstavlja izuzetno dobar potez koji je napravio.
Organizatori ističu da je svim učesnicima obezbjeđen radni materijal, zaštitne maskice, ručak, kafica i nevjerovatna energija koja će mnogima obilježiti život i definitivno, poslije ovoga neće biti isti.