VELIKI USPJEH: SFK 2000 Sarajevo 27. najbolje rangirani klub u Evropi

SFK 2000 Sarajevo i ove godine očekuje nastup u UEFA Ligi prvaka za žene. S obzirom na preventivne mjere i usvojene COVID-19 protokole, UEFA je odlučila da će se igrati po jedna utakmica u prve dvije runde takmičenja, a žrijebom će biti odlučeno kome pripada domaćinstvo.

Učešće u žrijebu 22. oktobra u Nionu, s početkom u 12 sati, uzet će 40 klubova, koji će pokušati doći do nastupa u šesnaestini finala takmičenja.

U ovogodišnjem takmičenju ukupno sudjeluje 62 kluba, koja predstavljaju 50 državnih Saveza. Ukupno 22 kluba iz 12 najbolje rangiranih Saveza počinju takmičenje već od šesnaestine finala, a za 10 mjesta se bori prethodno pomenutih 40 klubova, među kojima je i SFK 2000 Sarajevo.

Gledajući koeficijent klubova, SFK 2000 Sarajevo na svom kontu ima 15.960, te je jedan od najbolje rangiranih klubova s naših prostora, a nalazi se iznad snažnih timova poput PSV-a, PAOK-a, CSKA Moskve, a svega nekoliko bodova ispod Juventusa. Gledajući ukupni poredak, SFK 2000 Sarajevo se nalazi na 27. mjestu najboljih Evropskih klubova po koeficijentu. Na prvom mjestu je Olympique Lyon, potom slijede Wolfsburg, Barcelona, Bayern, PSG, te drugi.

Prvi susreti igrat će se 3. ili 4. novembra 2020. godine, a utakmice drugog kruga kvalifikacija su na rasporedu 18. ili 19. novembra. Šesnaestina finala UEFA Lige prvaka za žene na rasporedu je 8./9. odnosno 15./16. decembra tekuće godine.

SFK 2000 Sarajevo u proteklom periodu pojačao je svoj igrački kadar s provjerenim fudbalerkama, a uz veliki broj mladih, talentiranih igrača u kadru, klub ima dovoljno kvaliteta da odigra značajnu ulogu u ovogodišnjem međunarodnom nastupu.

Podsjećamo, u svojoj dosadašnjoj historiji SFK 2000 Sarajevo je nekoliko puta nastupao u 1/16 finala UEFA Lige prvaka, a klub je uspio na koševski stadion dovesti londonski Chelsea u službenoj utakmicu, dok je svega nekoliko sekundi u 2016. godini, na gostovanju ruskoj Rossiyanki, bordo-bijele šampionke dijelilo od nastupa u osmini finala.