UPOZNAJMO DOMOVINU: 15 turističkih atrakcija u Bosni i Hercegovini

Velliki broj Bosanaca i Hercegovaca godišnji odmor odlučio je provesti u domovini, na mjestima za koja su čuli, ali do sada nisu imali priliku da ih posjete.

 

Zbog pandemije koronavirusa granice su bile zatvorene te su mnogi naši sugrađani postali svjesni koliko ljepota i turističkih atrakcija imamo u našoj državi.

Dobarportal.net vam predstavlja neke od turističkih atrakcija u Bosni i Hercegovini.

Bobovac

Kraljevski grad Bobovac, smješten u brdima srednje Bosne, na području gdje graniče općine Kakanj i Vareš, predstavlja jednu od najznačajnijih lokacija u Bosni i Hercegovini kada je riječ o historijskom turizmu. Priču o opstojnosti, jačini i samostalnosti srednjovjekovne bosanske države, ali i jedinstven prizor koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Bobovac (FOTO: radiosarajevo.ba)

Na Bobovcu se čuvala bosanska kraljevska kruna, a tu se nalazila i kraljevska grobna kapela, u kojoj su bila sahranjena tri bosanska kralja, Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić i Stjepan Tomaš.

Pješčane piramide –  “Bosanski Colorado”

U selu Dančići u mjestu Pirni Do, nedaleko od Foče, nalazi se geomorfološki fenomen, pješčane piramide koje posjeti tek po neki zaljubljenik u prirodu, planinar ili, s vremena na vrijeme, neki turist. Erozijom tla su nastale ove piramide, odnosno glina koja je pjeskovita spuštala se niz kamenje i tako gradila piramide. Vremenske neprilike, kiša, snijeg, ali i sunce su ih oblikovali.

Pješčane piramide (FOTO: Visit BiH)

Ovaj prirodni fenomen bi svuda u svijetu sigurno bio glavna turistička atrakcija, u Bosni i Hercegovini, one su tek još jedno mjesto od ljudi skoro zaboravljeno. No, u prošlosti mnogi su putopisci opisivali baš ove piramide u svojim djelima diveći se ovom prirodnom fenomenu kojem slični postoje još samo u Srbiji i Coloradu.

Lukomir – posljednje pravo bosansko selo

Na gotovo 1.500 metara nadmorske visine nalazi se najviše i najizolovanije selo u Bosni i Hercegovini. Jedinstveno po mnogo čemu, a najprije po kamenim kućama prekrivenim šindrom od trešnjinog drveta.

Lukomir (FOTO: logicno.com)

Lukomir, kao i njegovi mještani, danas živi sezonski. Zimi ga svi napuste, da bi se u proljeće vratili. Stećci na rubu sela govore da je selo bilo naseljeno još u 14. i 15. stoljeću. Mezarje koje je zaraslo u travi, svjedok je, aktivnog života do prije koju deceniju.

Ramsko jezero

Ramsko jezero umjetno je akumulacijsko jezero na rijeci Rami u Prozor-Rami, na sjeveru Hercegovine. Jezero se nerijetko svrstava među najljepša jezera u Evropi. Stvoreno je 1968. godine.

Ramsko jezero (FOTO: bljesak.info)

Jezero se nalazi u gornjeramskoj kotlini, na području općine Prozor, Rama. Smješteno je oko 70 km sjeverno od Mostara i 110 km zapadno od Sarajeva. Ima površinu od 15,5 km2, površinu slivnog područja od 550 km2.

Bunski kanal

Bunski kanali se nalaze gdje Magistralni put M-17 ostavlja Mostar i kreća prema Počitelju i Čapljini. Hiljade građana dnevno prođu pored, a da nisu svjesni da prolaze pored jednog od najljepših slika koje priroda u našoj zemlji može ponuditi. Neobilježeno ispod puta u kanjonu rijeke pruža se pravi spektakl kojeg voda, stijene i zelenilo priređuju hiljadama godina.

Bunski kanal (FOTO: oslobodjenje.ba)

Rijekom bogata Buna na svom ušću širi se u malu deltu, te onda preko duge sedrene stijene stvarane hiljadama godina stropošta u kanal koji je formiran. Buni treba devet kilometara da od svog izvora stigne do Neretve i uz niz prekrasnih momenata za kraj ostavi onaj najljepši.

Japodski otoci

Japodski otoci predstavljaju kulturno-arheološko područje, smješteno u naselju Račić nadomak Bihaća, okruženi zelenilom i kraljicom rijeka – rijekom Unom. Pet drvenih mostića povezuju pet riječnih ada, koje gledajući iz zraka daju jedinstvenu sliku – „srca prirode“.

Japodski otoci (FOTO: punkufer.ba)

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF organizirala je u martu u Bihaću osnivačku Skupštinu Klastera za razvoj održivog turizma Una koji se realizira u okviru provođenja regionalnog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”. Bio je to rezultat trogodišnje suradnje između lokalne zajednice, pružatelja turističkih i sportskih udruženja.

Štrbački buk

Štrbački buk, nalazi se na samoj granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali je zvanično na strani Bosne i Hercegovine. Iz Banja Luke, do njega se ide nešto manje od tri sata. Visine 24,5 m, Štrbački Buk na Uni, najviši je, ali i najljepši vodopad u Nacionalnom parku Una. Nastao je usljed tektonskih pomjeranja i hiljadama godina dugog taloženja sedre kao geološkog fenomena, a već decenijama privlači pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i umjetnika, koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela.

Štrbački buk (FOTO: nationalpark-una.ba)

Ako volite avanturu, jedna od stvari koje svakako morate probati ovdje je rafting. Za razliku od Vrbasa koji je dosta miran, rafting na Štrbačkom buku, uz Taru, vjerovatno pruža najviše adrenalina, te na momente izgleda gotovo strašno.

Vodopad Koćuša

Trebižat  je rijeka sa devet imena, iznad vodopada Koćuša zove se Mlade, a ispod tek dobija ime po kojem ga najbolje znamo. Slap se nalazi u selu Veljci, dvanaest kilometara daleko od Ljubuškog, uzvodno od naselja Vitina, skoro na samoj granici sa Hrvatskom. Solidno je obilježen i nećete imati problema da ga pronađete.

Vodopad Koćuša (FOTO: kravica.ba)

Velika većina Mostaraca koji žive samo sat vremena vožnje od ove prirodne atrakcije nije ni čula za Koćušu, a tek da je iskoristila jedan dan da ga posjeti. Za druge i udaljenije dijelove Bosne i Hercegovine ne treba ni spominjati. Zapadna Hercegovina vrijedna je istraživanja, a rijeka Trebižat takva da bi negdje drugo bila okosnica privrednog razvoja.

Vodopad Skakavac

Vodopad Skakavac se nalazi 12 kilometara sjeverno od Sarajeva, iznad sela Nahoreva. Visok je 98 metara, što ga čini drugim vodopadom po visini u Evropi. Ovaj kraj predstavlja izazov za šetače rekreativce, bicikliste, trkače, speleologe, penjače, fotografe, sakupljače gljiva ili ljekovitog bilja.

Vodopad Skakavac (FOTO: Fena)

Na prostoru oko vodopada zabilježeno je preko 1500 vrsta biljaka, od kojih su neke ljekovite, endemske ili veoma rijetke. Šume smrče, jele i bukve kriju brojne gljive, zečeve, kune, ptice, ali i vukove, medvjede, lisice… Vodopad i šire područje oko njega proglašen je spomenikom prirode.

Tvrđava Kastel

Tvrđava Kastel se nalazi u Banjoj Luci i predstavlja najstariji historijski spomenik u ovom gradu. Sagrađena je na lijevoj obali Vrbasa, između današnjeg Gradskog mosta i ušća rijeke Crkvene. U prošlosti Kastel je bio jako vojničko utvrđenje i štitio je kotlinu Vrbasa od neprijateljskih naleta, prije svega sa sjevera.

Tvrđava Kastel (FOTO: gdjezavikend.ba)

Tvrđava je sa svih strana opasana debelim kamenim zidovima, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice. U njenoj unutrašnjosti, pored ljetne pozornice, igrališta za djecu i nacionalnog restorana danas se nalaze prostorije Zavoda za zaštitu kulturno historijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske koji radi od 1976. godine. Početkom 2012. godine najavljen je početak radova na rekonstrukciji tvrđave Kastel. Istraživanjem bedema tvrđave tokom 2013. godine pronađeni su brojni predmeti iz 17. i 18. stoljeća.

Autor: Zerina Kadić

Bilješka o autoru: Zerina Kadić rođena je 26.12.2003. godine u Konjicu u kojem pohađa Ugostiteljsko-turističku školu, smjer turistički vodič. Pored košarkaških treninga posvetila je se i  istraživanju o turističkim atrakcijama u Bosni i Hercegovini.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove dobarportal.net.