Home DOBAR DOBRE PRIČE KANITA LEMEŠ, DOBITNICA ZLATNE ZNAČKE UNSA: Želja za znanjem me najviše motiviše

KANITA LEMEŠ, DOBITNICA ZLATNE ZNAČKE UNSA: Želja za znanjem me najviše motiviše

Kanita Lemeš studentica je prve godine II ciklusa studija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu te dobitnica Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu (UNSA) za I ciklus studija na istom fakultetu. 

 

U razgovoru za dobarportal.net ističe kako joj je izuzetna čast biti dobitnica datog priznanja.

“Glavni cilj tokom studija mi je bio da steknem znanje iz datih oblasti, a visoki prosjek, kao i titula Zlatnog studenta su samo posljedica rada tokom studiranja. Bez obzira na predznanje iz srednje škole, bilo je potrebno uložiti mnogo truda za to. Ali, u svakom slučaju ukoliko se uspije steći znanje, onda se taj trud isplati i ima smisla”, kaže Kanita Lemeš.

Sada se ova ambiciozna djevojka nalazi i u ulozi demonstratorice na katedri za Mehaniku.

“Na drugoj godini studija počela sam raditi kao demonstratorica. Mnogo mi znači taj rad i samo povjerenje od strane profesora i fakulteta, jer na taj način dobijete i neku vrstu potvrde da imate određeno znanje iz te oblasti, da razumijete materiju dovoljno i da ćete to znanje u određenoj mjeri prenijeti kolegama. Demonstrature i jesu prvenstveno tu zbog studenata, a ne zbog demonstratora, tako da mi je najvažnije u svemu tome da pomognem kolegama koliko mogu, kako bi što lakše savladali određeno gradivo. Do sada sam uživala u toj ulozi demonstratorice, tako da ukoliko bude prilike za rad u obrazovanju,taj rad bih i nastavila”, naglašava naša sagovornica.

Kanita Lemeš (FOTO: Kanita Lemeš, privatni arhiv)

Tokom studija učestvovala je na Mašinijadi 2018. i 2019. godine.

“To je jedna vrsta takmičenja studenata mašinstva iz pojedinih predmeta, pri čemu se takmiči u timovima od dva člana. Zajedno sa kolegama predstavljala sam fakultet iz predmeta Opšta mehanika i Otpornost materijala, te ostvarili smo jako dobre rezultate. Meni je najdraže prvo mjesto iz Opšte mehanike koje smo osvojili prošle godine”, priča Kanita Lemeš.

Dodaje kako se na samom početku pandemije koronavirusa bilo potrebno navići  na drugi vid nastave, učenja, ali da su njeni planovi ostali isti.

“Na početku pandemije je bilo teško pronaći motivaciju i volju za rad kako bi se ti ciljevi ostvarili, jer nismo bili sigurni kako i kada će biti održani ispiti, nastava i slično. Zadovoljna sam postignutim rezultatima, iako uvijek može bolje”, riječi su ove vrijedne studentice.

Otkrila nam je i odakle crpi energiju te šta je to najviše motiviše u radu.

“Želja za znanjem me vjerovatno najviše motiviše u radu. Najviše volim i uživam u težim oblastima, jer predstavljaju i neku vrstu izazova te nastojim da razumijem sve ono što radimo na fakultetu, kao i sisteme, mehanizme koji su prisutni svuda oko nas. Naravno, podrška porodice i prijatelja mi je itekako važna, jer kada dođe do trenutka u kome sumnjam da li nešto mogu savladati, oni su ti koji obezbijede tu dodatnu energiju i motivaciju”, potcrtava Kanita Lemeš.

Kanita Lemeš (FOTO: Kanita Lemeš, privatni arhiv)

Komentirala je i položaj mladih, a posebno nadarenih studenata u Bosni i Hercegovini.

“Tokom školovanja i samog studija studentima su omogućene razne nagrade, priznanja i velika je čast kada dobijete neko od tih priznanja. Ali ja bih najviše željela da se više ulaže u znanje i pruže bolje mogućnosti za studente, učenike, pa ne samo u pogledu nagrada, nego da se obezbijede bolje laboratorije, oprema, usavršavanja. Smatram da u BiH postoje sjajni studenti i učenici koji bi uspjeli ostvariti i bolje rezultate, odnosno koji bi iskoristili ta ulaganja od kojih bi sigurno i sama privreda BiH imala koristi”, mišljenja je naša sagovornica.

Prema njenim riječima, uvijek postoje pojedinci koji iz nekog razloga imaju predrasude i upućuju loše komentare, npr. kada je žena uspješna, posebno na nekom tehničkom fakultetu.

“Smatram da svaka osoba treba da radi ono što voli, bez obzira na to da li neko smatra da to nije za nju. Moj trenutno glavni cilj je završiti master studij i nakon toga pronaći zaposlenje. Voljela bih završiti i doktorski studij, možda i van BiH. Ipak bih najviše željela ostati ovdje i doprinijeti što više mogu u BiH”, zaključuje Kanita Lemeš koja mladima poručuje da izaberu ono što vole te da nikada nikada ne trebaju odustati, jer svaki trud se isplati, samo je bitno imati volju i odlučnost.

Komentari

komentar

1 COMMENT

Comments are closed.

Must Read

OSCE ALBANIJA: Mladi novinari Zapadnog Balkana predstavili medijsku platformu u Tirani

Osamnaest mladih novinara sa Zapadnog Balkana okupilo se u Tirani od 10. do 14. oktobra 2021. godine kako bi razgovarali o medijskim izazovima u...

ZABORAVLJENA NEKROPOLA GORIŠIĆ POLJE: Potencijalni spomenik za razvoj bh. turizma

Bosna i Hercegovina, sa historijiskog aspekta, je karakterstična država i razlikuje se od država u regionu, ali i svijetu. Bilo da se radi o...

POTPISAN SPORAZUM: Iz Sarajeva krenulo uvođenje rodne ravnopravnosti na univerzitete u regionu

U Sarajevu je potpisan sporazum o regionalnoj saradnji javnih i privatnih univerziteta na implementaciji aktivnosti koje će doprinijeti afirmaciji rodne ravnopravnosti na univerzitetima u...

ADNA BIBER, MISS BIH: Voljela bih da osvojim krunu na svjetskom takmičenju

Adna Biber pobijedila je u finalu izbora za Miss Bosne i Hercegovine za 2021. godinu i ova 19-godišnja Sarajka će predstavljati našu domovinu na...

POČELA PRVA SEDMICA ODRŽIVOG RAZVOJA U BIH: Predstavljen Okvir za realizaciju Ciljeva

Prva Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini počela je danas promocijom Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i  Hercegovini "Pozivam sve u...

Komentari

komentar