VANJA STOKIĆ: Dragi vlasnici stanova, apartmana, vila.. sapun košta!

Priča naše kolegice iz branše, novinarke Vanje Stokić, na prvu ne djeluje ništa neobično. Tako je jer, živimo u Bosni i Hercegovini. Živimo tamo gdje je skoro sve (ne)moguće. Tek kada pročitate ovaj tekst, tek tada ćete se zapitati, pa gdje mi to živimo uopće? Prenosimo njen zanimljivi Facebook status u cjelosti, bez korekcija.

 

Dragi vlasnici stanova, kuća, apartmana, vila, šupa, ljetnih kuhinja, sušara, kokošinjaca… koje izdajete na dan, evo nekoliko savjeta, čisto da se ne čudite što vam se mušterije ne vraćaju.

Često iznajmljujem stanove na dan (hoteli se ne isplate za teren, posebno ako ostaješ 10 dana) i nailazim na fenomenalne domaćine i objekte. Dočeka te baš sve što ti ikada može zatrebati. U nekima čak gosti dodaju nešto svoje, recimo poneki začin u kuhinju ili pivo u frižideru, pa se osjećaš kao dio neke male zajednice.

 

A ima i ovih koji bi minimalno da ulože, a da zgrću pare.

Sapun košta 1 KM. Ako vam je to skupo, imate i onih jefitnijih, mogu se naći po 0.50 KM. Ako kupite tečni (1,5 KM i više), trajaće vam duže. Naravno, stipse ste koje štedite na sapunu pa vam je ovo mnogo bitno.

Veliko pakovanje toalet papira je 3.5 KM. Takođe ste stipse koje štede na njemu.

 

Ako su vam podovi oblijepljeni pločicama, ostavite neke pokućnice u objektu. Ja svoje jajnike nisam našla na cesti i nemam rezervne.

Majke vam, u spavaću sobu ste smjestili samo krevet? Ništa komodica, polica, natkasna…? A gdje vi ostavljate odjeću kad je skinete? A u pravu ste, pored kreveta čak ni kofer nije mogao stati, eno ostao je u dnevnoj sobi.

 

Ako ste na Bookingu napisali da se u kupatilu nalaze kupke, šamponi i sve ostalo što je potrebno, ja zaista očekujem da me to dočeka.

 

Jedan peškir na jednu osobu? Zaista? Vi istim peškirom brišete guzicu i lice?

Ne znam za vas, ali ja kad se tuširam moram negdje da odložim odjeću, a ako se u kupatilu nalaze samo šolja, lavabo i tuš, zaista sam u problemu. Dodajte nekih polica, ladica, kukica….

Ako vam je stan bio prazan nekoliko dana ili duže, a dolaze vam mušterije (namjerno ne govorim gosti), otvorite malo prozore da se prostorije izrače, obrišite prašinu, istjerajte paukove, upalite bojler…

 

Ako izdajete stan usred zime, nije ok da grijanje isključite u 10 naveče.

Ako ste naveli da je stan 500 metara od centra, a ispostavi se da je toliko daleko da mi je do njega potrebno vozilo, imaćemo problem.

 

I najvažnije: dajte provedite nekih 5 dana u stanu koji izdajete, čisto da vidite je li samo ušminkan ili je i funkcionalan.

Onda će vam i recenzije biti bolje.