BUDI DIO LIJEPE PRIČE: Rušena, obnovljena, a danas se radi na njenom proširenju (FOTO)

0
541

Na krajnjem sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, nekoliko kilometara od granice sa Drinom, nalazi se Vitinica, naselje koje je tokom rata bilo najvidljivije agresoru i zbog toga svakodnevno na meti teških granatiranja. 

Hrabri momci sa ovoga, ali i drugih područja, sačuvali su Vitinicu kao simbol slobode i odbrane Bosne i Hercegovine.

U tim granatiranjima stradali su i vjerski objekti, između ostalog i džamija u Mahmutovićima i Selimovićima. Porušena munara nalazi se u dvorištu i zajedno sa mesdžidom i turbetom koji su udaljeni nekoliko stotina metara, čine turističku atrakciju za posjetioce Tuzlanskog kantona.

Foto: Zikret Mustafić

Prvi put nakon izgradnje 1972. godine i obnove 1999. godine vrši se proširenje džamije i uređenje dvorišta.

Džamija u kojoj su porasli stručnjaci iz različitih oblasti (doktori, magistri, dodiplomci), ali ono najvažnije veliki ljudi, humani i privrženi kraju iz koga su krenuli u neke velike pobjede, zaslužuje svoj novi izgled i jednu potpuno drugu historijsku priču.

O džematu koji obuhvata zaseoke Jusići, Selimovići, Mahmutovići i Krstac, nije moguće pisati, a ne kazati kako je dio ove priče efendija Hariz Pašić koji je ovdje na službu došao još ratnih godina. Učestvuje u svim akcijama za dobrobit džemata, prvi je kad treba pomoći, ali i zaslužan je za odgoj svih onih koji su iz ovoga džemata otišli kako u svijet, tako i širom domovine. Ponosni na branik Bosne odakle su potekli.

Lijepe priče u sivilu koje imamo treba podržati. Dati sve od sebe da budu viđene i pričane dalje. Biti dio nje, posebna je čast, a i ti možeš da se priključiš.

Javi se našoj redakciji, rado ćemo ustupiti kontakt da donirate sredstva za proširenje ove riznice u Vitinici. Ako ste negdje van Bosne i Hercegovine, bićemo vam posrednik da pomognete vrijednim domaćinima u projektu. Jednu trećinu novca, oko 16.000 KM, su već prikupili, još dvije trećine su potrebne da ovaj biser u punom sjaju piše neke nove priče.