More
    HomeSLIDERSAZNAJTE: Zašto nam trebaju nutricionisti i kako nam oni mogu pomoći

    SAZNAJTE: Zašto nam trebaju nutricionisti i kako nam oni mogu pomoći

    Nutricionistkinja Amela Ivković O’Reilly školovala se u Sarajevu, Grazu, Dublinu, Londonu te je mnogo godina provela u ispitivanju važnosti hrane koju jedemo.

    U razgovoru za dobarportal.net govorila je o tome zašto nam trebaju nutricionisti. Na početku naglašava da će nam nutricionisti napraviti individualizirani plan ishrane jer svi smo različiti i imamo različite ciljeve.

    “To znači da svi trebaju slijediti ishranu koja je dizajnirana upravo za njih. Naravno, možda ćete vidjeti neke koristi od praćenja nasumičnog plana koji ste pronašli na internetu, ali imat ćete bolje, dugotrajnije rezultate ako slijedite plan koji je kreiran posebno za vas”, kaže Amela Ivković O’Reilly te dodaje da nutricionista također može prilagodavati vaš plan tako da ćete stalno vidjeti rezultate.

    Prema njenim riječima, nutricionisti rade više od toga što samo pomažu ljudima da izgube kilograme.

    “Promjenom ishrane možete liječiti sve vrste problema, od lošeg sna do stalnih lomova. Ako idete kod nutricioniste da bi dobili pomoć oko ovih pitanja, on ili ona će vam učiniti više nego samo da vam kaže da popijete neke tablete kako biste se riješili svojih problema. Umjesto toga, oni će vam pomoći da dođete do stvarnog korijena problema. Na primjer, ako patite od nedostatka hranjivih sastojaka, nutricionista vam može pomoći da nadomjestite ono što nedostaje osiguravajući da jedete dovoljno određene hrane”, ističe naša sagovornica.

    Potcrtava da ćete uz pomoć nutricionista lakše moći spriječiti bolesti.

    “Ako znate da ste skloni određenim bolestima, nutricionista vas može naučiti kako jesti na način koji pomaže u sprečavanju ovih stanja. Naravno, ne postoji garancija da ćete ih u potpunosti izbjeći. Ali sada je čišćenje vaše ishrane mnogo lakše nego kasnije pokušaji upravljanja simptomima bolesti”, govori Amela Ivković O’Reilly.

    Ističe kako veliki broj ljudi ima lošu vezu s hranom te da oni mogu vidjeti zdravu ishranu kao sitnicu ili će se kazniti vježbanjem nakon konzumiranja velikog obroka.

    “Ako smatrate da bi vaš odnos prema hrani mogao biti bolji, nutricionista je idealna osoba za taj zadatak. Naučit će vas kako jesti na način da se osjećate najbolje i pomoći vam da se odmaknete od starih, nezdravih formi ponašanja u ishrani”, potcrtava naša sagovornica koja smatra da nutricionisti mogu dati i korisne prijedloge za životni stil, uključujući savjete o vježbanju, upravljanju stresom i formiranju drugih zdravih navika.

    Prema njenim riječima, dobar nutricionista nikada neće propisati dijetu za brzo popravljanje ili otklanjanje vaših probleme.

    “Ona/on zna da je za izgradnju zdravlja potrebno vrijeme i u tome su na duži period. Ako čujete za nutricioniste koji vam obećavaju da ćete doći do rezultata u kratkom roku, oni nisu prava osoba za vas. Upamtite, ako nude stvari koje zvuče previše dobro da bi bile istinite, vjerovatno jesu”, kaže Amela Ivković O’Reilly.

    Kako kaže, uz pomoć nutricionista možete saznati i nove recepte i vještine

    “Čak i ako ste pravi amater u kuhinji, nutricionista vas može naučiti savjetima i trikovima kako biste se lakše osjećali u pripremi vlastite zdrave hrane. Nutricionisti također nude savjete o kupovini zdrave hrane, čitanju deklaracija  i pripremi obroka kako bi vaše nove zdrave navike bile održive”, naglašava naša sagovornica.

    Na kraju ističe da promjena načina na koji jedete, posebno ako ste dugi niz godina proveli stvarajući određene navike i obrasce razmišljanja oko hrane, može biti zastrašujuća.

    “Nutricionisti uglavnom nude puno više podrške i motivacije od tradicionalnog ljekara. Oni su posvećeni da vam pomognu u trajnim promenama i znaju da, da bi to postigli, moraju vam biti na raspolaganju i pomoći vam da preuzmete odgovornost. Svaki nutricionista bi trebao da bude dio vašeg tima na putu ka ozdravljenju, bez obzira na vaš razlog posjete. Kvalificirani nutricionista je educiran da radi s vašim doktorom, specijalistom, fizioterapeutom, fitness trenerom, psihologom kako bi došao zajedničkim timskim radom do najzdravije verzije vas”, zaključuje Amela Ivković O’Reilly.

    Must Read

    spot_img