Home DRUŠTVO BiH 25. GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI: U dolini bijelih nišana danas će smiraj...

25. GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI: U dolini bijelih nišana danas će smiraj naći devet žrtava

0
196
Memorijalni centar u Potočarima (FOTO: Mustafa Ozturk & Anadolu Agency)

U Memorijalnom centru u Potočarima danas se obilježava 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenica.

Danas će u ovom gradu na istoku BiH konačni smiraj pronaći devet nevino ubijenih žrtava kojima će biti klanjana kolektivna dženaza koju će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Ukop, komemoracija i druge manifestacije bit će upriličeni u uvjetima zaštite od pandemije koronavirusa. Zvanični dio komemoracije, kojem je planirano da prisustvuju ambasadori i predstavnici domaćih institucija, odvijat će se u dvije sale, u kojima će biti po 50 osoba, a neke međunarodne zvanice koje su dobile pozivnicu, umjesto dolaska u Potočare, poslale su svoju videoporuku.

Dženazi i ukopu prisustvovat će članovi porodica, prijatelji i drugi koji i na taj način žele odati počast žrtvama. Važeće mjere zaštite bit će provedene i u ovom slučaju, grupe ljudi bit će raspoređene na propisanim udaljenostima na prostoru Memorijalnog kompleksa u Potočarima.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada su ukopane 6.643 žrtve, a i dalje se traga za hiljadu osoba koje su stradale u gnusnom zločinu devedesetih godina.

U dolini bijelih nišana u Potočarima danas će svoj smiraj naći devet žrtava genocida: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.