POTOČARI: Devet žrtava genocida u Srebrenici pronašlo svoj smiraj

BiH DRUŠTVO SLIDER

U Memorijalnom centru Potočari klanjana je dženaza i obavljen ukop devet žrtava genocida u Srebrenici.  

Kolektivnu dženazu predovodio je reisul-ulema Husein ef. Kavazović koji je poručio da se uprkos svim poteškoćama život u Srebrenici obnavlja.

“Vjerujem da će muslimani, pravoslavci, katolici i jevreji ovoga grada naći snage da razumiju jedni druge i jedni drugima pomognu. Svi dobri ljudi trebaju pomoći Srebrenici, ali ne tako što će šutjeti o onome što se dogodilo. Srebrenica bi trebala postati mjesto kulture sjećanja na sve što se događalo devedesetih godina. Okupili smo se da se namazom i molitvom sjetimo naših najmilijih. Vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našoj posjeti i našoj dovi”, rekao je  reisul-ulema Husein ef. Kavazović

Kazao je da se posljedice zla učinjenog u Srebrenici još osjećaju i da će otrov još dugo kružiti. U dovi je zamolio da se u srcima vjernika ne nastani mržnja.

“Gospodaru naš, uputi nas stazama mira i dobročinstva kojima ćeš Ti biti zadovoljan”, naveo je Kavazović.

Prije dženaza-namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz Musalle Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 25 godina.

U dolini bijelih nišana u Potočarima danas su ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano skoro hiljadu žrtava. Te 2003. godine ukopan je najveći broj žrtava, dok će ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima biti ukopan do sada najmanji broj, posmrtni ostaci devet žrtava.