NATAŠA GAON GRUJIĆ: Čitanje za Srebrenicu, prisjećanje na žrtve genocida

0
435
NATAŠA GAON GRUJIĆ: Čitanje za Srebrenicu, prisjećanje na žrtve genocida (FOTO: Youtube screenshot)

Bol i tuga ne nestaju, neke duše još smiraj našle nisu. Bol i potraga za najmilijima, sve to i nakon 25 godina od počinjenog genocida u Srebrenici. Mnogo je onih koji kroz posebne emocije odaju počast žrtvama ovog strašnog zločina, krvoločnog genocida.

 

Projekat “Čitanje za Srebrenicu” pokrenut je od strane Memorijalnog centra Srebrenica te predstavlja aktivnost čiji je cilj naglašavanje ličnog identiteta svakog od žrtava genocida.

Čitanje za Srebrenicu, Nataša Gaon Grujić (FOTO: Youtube screenshot)

Mnoge javne ličnosti, ali i ‘obični’ građani/ke uzeli su učešće u ovom projektu. Sve to na način da čitaju dio spiska, da navedu podatke žrtava. Mnoga od tih čitanja, koja čine cjelinu, će po finalizaciji svih snimanja biti dostupna svim organizacijama, institucijama, memorijalima i galerijama za potrebe prikazivanja u svrhu odavanja počasti za žrtve genocida u Srebrenici, navode na Youtube kanalu Memorijalnog centra.

POGLEDAJTE VIDEO (čitala: Nataša Gaon Grujić)

Projekat su realizirali Ahmedin Đozić, koji je odradio snimanje i montažu videa. Za tehničku i organizacijsku podršku bio je zadužen gospodin Almir Salihović, te Nedim Jahić koji je osmislio scenarij za video materijale. Sve ovo odrađeno je uz potporu tima Memorijalnog centra Srebrenica. Kako u pripremi za snimanja, tako i u sabiranju kontakata svih učesnika/ica koji čitaju imena i godišta žrtava.