AKTIVISTICA I STRELJAČICA ŠAHA HODŽIĆ: Mladima treba dati priliku

Poznata je izreka da na mladima svijet ostaje i zaista je prekrasno čitati članke o uspješnim mladim ljudima. Šaha Hodžić (19) iz Živinica završila je Opštu gimnaziju te je svoje daljnje školovanje odlučila usmjeriti na studiranje forenzike.

Ova mlada i ambiciozna djevojka kaže da ako želimo nešto da se promijeni, onda trebamo i sami raditi kako bi došlo do te promjene.

“Aktivizmom se bavim jer sam vidjela pozitivna iskustva ostalih mladih osoba te da ima dosta osoba kojima treba pomoć. Naročito sam to vidjela za vrijeme ove pandemije, kada su bile izrečene zabrane kretanja starijim osobama kojima je bila prijeko potrebna pomoć kada je u pitanju nabavka osnovnih namirnica, plaćanja računa, nabavka lijekova i slične stvari. Svjesna sam da me volontiranje i pomaganje drugima ispunjava i usrećuje”, kaže Šaha Hodžić.

Ranije se bavila i modelingom.

“Kao većini djevojaka, san mi je bio da osjetim kako je biti na modnoj pisti, iznijeti kreacije velikih dizajnera, učestvovati na izboru za Miss. Sa svojih 16 godina prvi put sam kročila u svijet modelinga, kada sam odradila svoje prve fotografije u studiju ABC Models Management agencije”, govori naša sagovornica.

Bila je učesnica “Nivea Fashion Weeka”, 2019. godine.

“Bila sam počastvovana da nosim kreacije poznatih dizajnera, a nakon toga sam trebala učestvovati na izboru za Miss FBiH, međutim zbog drugih obaveza nisam mogla uskladiti svoje vrijeme sa pripremama koje su bile planirane nakon čega sam se i prestala baviti modelingom. Modeling mi je bio samo hobi iz kojeg sam ponijela dosta pozitivnih stvari. Imala sam priliku da upoznam i da se družim sa divnim djevojkama i momcima iz spomenute agencije i steknem nova prijateljstva”, ističe Šaha Hodžić.


Situacija izazvana pandemijom koronavirusa nije poremetila njene planove.

“Dobro mi je došao novi način pohađanja škola, imala sam više vremena za ostale stvari, naravno da je bilo nekih propusta u načinu održavanja nastave, ali ništa pretjerano. Situaciju zbog pandemije iskoristila sam edukujući se pored redovne nastave kao učenice gimnazije. Skoro sam negdje pročitala izreku, koja je od tada jedna od meni boljih, a to je izreka poznatog filozofa G.S. : “Dijete koje je obrazovano samo u školi, je neobrazovano dijete””, priča ova svestrana djevojka.

Smatra da je pored redovnog školovanja, dodatna edukacija izuzetno važna.

“Postoje razni kursevi, seminari… A sve to kako bi proširili svoje znanje i vidike. Ja sam pohađala tromjesečni kurs po završetku kojeg sam stekla certifikat Virtualnog i poslovnog asistenta, nakon njega upisala sam još jedan kurs, koji trenutno pohađam te se nadam da ću ubrzo položiti i dobiti i taj certifikat”, kaže naša sagovornica koja je ponosna što je uspjela sebe ostvariti i što je mnogi povezuju samo s pozitivnim stvarima i pričama.

Naglašava da je danas teško motivirati mlade da otpočnu s bilo čim.

“U njihovom (ne) angažiranju dosta igraju ulogu roditelji i okruženje u kojem se nalazi. Određeni centri za mlade su odlična stvar, za pokazivanjem, naročito kreativnim i vrijednim osobama”, mišljenja je Šaha Hodžić.

Uz sve navedeno, ova ambiciozna djevojka bavi se i streljaštvom skoro tri godine, kada je postala članica Streljačkog sportskog kluba “Konjuh”, u Živinicama.

“Mogu reći da sam tu najviše naučila korisnih stvari, ne samo vezano za sport, za streljaštvo, nego uopćeno za život. Prošle godine sam bila treća u Federaciji BiH iz streljaštva. Moj prvi certifikat je certifikat za trenera streljaštva – serijska vazdušna puška, koji me motivirao za još edukacija, seminara, certifikata”, riječi su mlade Živiničanke.

Odgovorila je i na pitanje da li je danas teško biti uspješna i lijepa djevojka. 

“U koliko imamo dovoljno želje da ostvarimo nešto, u koliko smo uporni u svom radu i spremni da gazimo sve prepreke na koje naiđemo, onda to nije teško. A što se tiče lijepe djevojke, ljepota je u očima posmatrača, o ukusima ne treba raspravljati. Svako je lijep na ovaj ili onaj način, samo je važno ljepotu uočiti u sebi”, ističe naša sagovornica.

Naglašava da se ne opterećuje time koliko muškaraca privlači.

“Uvijek je bio bitan kvalitet a ne kvantitet. Kao što lahko prihvatim i kritiku, s tim da vodim računa od koga je, još lakše prihvatam pozitivne komentare i komplimente koje mi udijele”, kaže zanosna Šaha Hodžić.

Otkrila nam je i kakvi je muškarci privlače.

Jako sam ambiciozna osoba, shodno tome sasvim je razumno da će mi se prije dopasti muškarac koji ima svoje vlastite ciljeve, koji je siguran u sebe i koji nije posesivan. Ali smatram da će “idealan” muškarac kojeg same sebi vizualiziramo doći tek nakon što izgradimo sebe kao ličnost i ostvarimo nešto u životu”, govori ova lijepa i svestrana djevojka.

Imala je i poruku za sve mlade.

“Ne treba gubiti vrijeme u životu, moramo svi cijeniti svaku minutu. I ja imam 19 godina, i ja sam mlada, i ja volim izlaziti, družiti se, naravno da ne treba biti asocijalan. Ali ako dobijete priliku da odete na neki seminar, žrtvujte izlazak za taj certifikat koji će vam sigurno zatrebati u životu, kad tad. “Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki.””, zaključuje Šaha Hodžić, koja u budućnosti želi završiti fakultet i zaposliti se kao forenzičar, a uz to će nastaviti i sa edukacijama.