BELMA BUŠATLIĆ: Stoni tenis treba dobiti zasluženo mjesto u bh. sportu

0
601

Belma Bušatlić apsolventica je Medicinskog fakulteta u Sarajevu i članica Stonoteniskog kluba Aladža iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

 

U razgovoru za dobarportal.net ova svestrana djevojka istakla je kako je pandemija koronavirusa poremetila njene mnogobrojne planove.

“Sve je stalo onog trenutka kad je počela ova situacija. Što se tiče stonog tenisa, krajem marta trebalo je biti državno prvenstvo za seniore, gdje sam bila jedna od glavnih favoritkinja za osvajanje, s obzirom da sam i prva na rang listi, zatim su trebali biti mečevi Premijer lige. Također, na fakultetu je jedino nama apsolventima zaustavljen semestar, s obzirom da smo položili sve ispite i ostalo nam je još da odradimo turnusnu nastavu i pripremamo diplomski”, kaže Belma Bušatlić.

Početkom izolacije akcenat je stavila na kućne treninge i održavanje forme.

“Već sada je situacija drugačija s obzirom da je kraj maja i po pravilu se i bliži kraj sezone, pa sam se najviše posvetila pisanju diplomskog rada. Vrijeme sam provodila najviše u kući sa svojom porodicom, što nas je sve još više zbližilo. Koliko su naredbe dozvoljavale, znali smo otići i na vikendicu u prirodu, što je posebno dobro došlo roditeljima a i meni i bratu da odmorimo od ubrzanog života kakav svi mi živimo. Ali u suštini nismo puno ni odmarali, jer uvijek se ima nešto raditi kako u kući, još više na vikendici”, govori naša sagovornica.

Vjeruje da su svi stonoteniseri poželjeli treninge u sali sa igračima i da će biti prividno u dobroj formi prvih nekoliko dana kada se vrate u sale.

“Velika je pauza bila, moja forma je taman dostigla neki vrhunac i onda se sve ugasilo, tako da bi trebalo sigurno nekih mjesec dana dobrih treninga da se vratim na solidnu takmičarsku formu”, ističe bh. stonoteniserka.

Vjeruje u budućnost stonog tenisa u našoj državi.

“Vidim da sportski radnici i treneri rade na popularizaciji stonog tenisa i čini mi se da će se budućnost stonog tenisa u BiH poboljšati. Kao i u svemu i u našoj stonoteniskoj zajednici treba da svi budemo složni i da radimo na tome da se prepozna rad i trud svih naših sportskih radnika i da stoni tenis napokon dobije zasluženo mjesto u sportu, a i u našoj državi”, smatra mlada Sarajka.

Još uvijek ne može konkretno reći šta će biti sa sezonom, da li će se moći odigrati neka takmičenja i mečevi lige do kraja sezone.

“Sada se napokon vraćamo u sale, na treninge i svima nam je plan da uživamo u stonom tenisu i da čekamo odluke. Moj plan je bio da odigram još ovu sezonu pojedinačnih takmičenja i da stavim tačku na moju karijeru u pojedinačnom dijelu, a ligu, ekipni dio, planiram još igrati. Angažovana sam što se tiče i suđenja stonoteniskih mečeva s obzirom da sam licencirani međunarodni sudija”, zaključuje Belma Bušatlić.