PREDSTAVLJAMO: Sestre Halima i Amina Kasumović snimile prvu ilahiju  

Halima (22) i Amina (17) Kasumović iz Lukavca snimile su svoju prvu ilahiju “El-Gaffaru oprosti mi”. Ljubav prema ilahijama kod ovih mladih djevojaka razvila se prvenstveno zbog njihove vjere, koja i sama zahtijeva posvećenost.

 

 

“Shvatile smo da nas melodije spjevova o islamu ispunjavaju. Svakako, u ovom slučaju ne bismo isključile i ljubav prema sevdalinkama i svim pjesmama moralnog sadržaja. Od malih nogu smo nastupale u džematima na našem medžlisu, učestvovale na raznim festivalima gdje smo osvajale zapažene rezultate”, kaže Halima koja je trenutno studentica i članica akademskog hora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Njena sestra Amina učenica je i članica hora Behram-begove medrese u Tuzli.

“Uvijek smo imale preporuke da nešto snimimo, i već duži niz godina razmišljamo o tome, da bismo prije dvije godine stupile u kontakt sa Salemom Hurićem i Abdulkerimom Popajom, od čega je sve i krenulo”, priča nam Amina.

Poruka ilahije “El-Gaffaru oprosti mi” prožeta je kroz sami dunjaluk i ono što se na njemu dešava.

“Poruka jeste da koliko god nas dunjaluk uzimao k sebi, da se otimamo i mislima i dušom i srcem. A otimat ćemo se namazom, postom, ibadetima i dovama. Ova ilahija izašla je u pravo vrijeme, kako kaže narodna izreka “Čemu vakat, tome vrijeme”, jer sva situacija sa ovom pandemijom koja je zadesila svijet, je zbunjujuća mnogima te se otimamo kontroli, a ne razmišljamo da je to zapravo opomena od Allaha i dar vremena koji trebamo iskoristiti sa porodicama i s ciljem da se što više približimo Allahu dž.š. Tako da, ne zaboravimo našeg Stvoritelja, nego činimo sve da On bude zadovoljan nama”, govori Halima.

Sestre Kasumović ramazan provode u krugu porodice, sa svojim najmilijim, a pozitivno su iznenađene na reakcije publike.

“Obzirom da je ovo naš prvijenac, nismo očekivale ovoliku prožetost po gradovima BiH pa i šire. Svakako da ima i onih negativnih komentara, ali ne obazirući se na to, prezadovoljne smo i ovom prilikom bismo se htjele zahvaliti svima onima koji su nas u svakom aspektu podržali i bili uz nas. Babo je bio naš najveći oslonac i podrška i ovo ne bismo uspjele bez njega. Zasluge pripadaju i Salemu Huriću, Abdulkerimu Popaju, Izudinu Salibašiću, Bajri i Dili Lukavačkić, Nazimu efendiji Misiniju, Džemalu efendiji Dautoviću, našoj Maidi Bektić sa salonom vjenčanica Lukavac, kao i užoj i široj porodici”, dodaje Amina.

Ističu da je ovo tek njihov početak i da će u budućnosti raditi na sebi, svojim prioritetima i ciljevima.

“Imamo mnogo planova za dalje, i ako Bog da, nadamo se da ćemo istrajati u tome, jer svijet i okruženje u kojem se nalazimo, nalažu jaku borbu i trud za opstanak na polju naše vjere i svega onoga što uz nju dolazi”, zaključuje Halima.