More
    HomeDRUŠTVOBog, džamija i Ramazan pa u prevare, krađu i laž!

    Bog, džamija i Ramazan pa u prevare, krađu i laž!

    Do polovine aprila u Federaciji Bosne i Hercegovine, bez posla su ostala 21.360 radnika. Što bi naš nadrealista Fadil rekao:”Smanjen je broj radnih mjesta.”

    Bez velike pažnje, ali zabilježeno je i da su povećane cijene namirnica. Posebno uočljivo je to u marketima bosanskohercegovačkog brenda Bingo.

     

    Račun je fotografisan 23. aprila

    Vlada FBiH je 16. marta donijela i odluku o zabrani poskupljenja osnovnih životnih namirnica i osnovnih higijenskih potrepština te vraćanja cijena koje su važile 5. marta, kada je i potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini.
    Među namirnicama čije cijene moraju biti kao one od 5. marta su: mlijeko, brašno, šećer, ulje, žitarice, jaja, sol, riža, tjestenina, margarin, mesne i riblje konzerve, svježe meso, riba, hrana za dojenčad i pelene, higijenski ulošci, voda za piće, dijetski proizvodi, deterdženti, sapuni, pasta za zube, zaštitna odjeća i obuća, hirurške maske i posteljno rublje.

    Ukoliko pažljivije pogledate i kolokvijalno nazvani “Korona zakon”, jasno će vam biti da Vlada FBiH nije ni pomislila na 21.360 novih imena i prezimena na birou za zapošljavanje.

    Prema onome što je vidljivo jeste da Vlada FBiH podršku stanovništvu prebacuje na nivo kantona i opština. Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, Korona zakonom je predviđena pomoć privrednicima koji nisu otpušali radnike tokom stanja pandemije, ali vrag je vazda u detalju!

    Čitaj sad…

    Kada su u pitanju uslovi za ostvarivanje prava na subvenciju, predviđeno je da imaju sjedište, odnosno registrovanu poslovnu jedinicu na području Kantona, da je porezni obveznik zaključno sa januarom 2020. godine obračunao i isplatio plaće sa pripadajućim porezima i doprinosima, da im je,naredbama štabova civilne zaštite, zabranjeno obavljanje djelatnosti, te da je zadržan broj prijavljenih radnika na dan 29.02.2020.godine, osim onih radnika kojima je istekao ugovor o radu i/ili koji su sporazumno prekinuli radni odnos.

    Upravo radnicima kojima je istekao, ugovor nije ni produžen, tako da će većina onih koji su otpustili radnike ipak dobiti pomoć države.

    Život radnika u privatnom sektoru u narednom periodu će izgledati ovako:

    • nula maraka prihoda
    • cijena namirnica povećana
    • računi redovno pristigli jer stanje nesreće nije i za EP, BH telecom i banke
    • naknade za nezaposlene sa Zavoda za zapošljavanje kasne i po nekoliko mjeseci
    • kako “pregurati” još jedan dan?

    Kako ublažavamo ekonomske posljedice pandemije ukoliko smo napravili nove socijalne slučajeve? No, naš nadrealista je ipak ponosan na činjenicu da su odbili sve amandmane opozicije i na svoj zakon usvojili 12 svojih amandmana!

    Dok se na jednoj strani većina poštenih poslodavaca i radnika bori sa ekonomskom krizom i minusima na računima iz pobjedničke stranke (SDA) niču novi virusni profiteri koji “miču” milione pred našim očima.

    Još uvijek nije poznato koliko je kompanija “Srebrena malina” zaradila na respiratorima koji neće biti upotrijebljivi jer firma koja ih je nabavila neće iste moći servisirati, održavati i izvršiti kontrolu da bi bar bili dio vozila hitne pomoći. Za intenzivnu njegu nisu!

    Jasno je samo da 10.5 miliona maraka u budžetu nema i da je ista kompanija dozvolu za nabavku dobila dan nakon što je objavljen prvi tekst o sumnjivim poslovima vezanim za respiratore.

    Ako povežete ove dvije priče, vidimo da ćemo još jasnije nakon Korona virusa imati klase robovlasnika i robova, u našem slučaju, radnika na minimalcu.

    Plaćamo li sada našu pasivnost dvadeset godina skuplje, nego ikada prije?

    Plaćamo. Loš krizni PR SDA je posljednji dokaz koliko ta stranka ponižava svoje birače, građane ove zemlje i u krajnjem slučaju inteligenciju normalnog čovjeka.

    Nabavka respiratora

    Gepostet von Federalna Uprava Civilne Zaštite am Dienstag, 28. April 2020

    #SanitaAlagić nije pojasnila ko iz struke je konsultovan? Može li dobavljač predočiti račune nabavke s obzirom na to da su od javnog interesa? Ko će izdati dozvolu za upotrebu kad kompanija koja ih je uvezla nije registrovana kao med. veleprodajnik i kao takva ne može servisirati iste.

    Ako pogledate na Googlu informacije o bivšoj direktorici Doma Nahorevo, biće Vam jasno da je riječ o kontroverznoj stranačkoj ličnosti.

    Današnje saopštenje nekadašnjeg voditelja i “najpopularnijeg” poduzetnika zadnjih dana je dokaz da svi ovi ljudi kao da izlaze iz iste mašine. Pozivanje na Boga, vjeru, Ramazan… Zulum im je načinjen, drugi su im neprijatelji, oni su prepošteni….

    Tako u krug više od dvadeset godina pod plaštom vjere sve jasnije imamo robove i robovlasnike ili korisnike velikih grantova dok mali privrednici preživljavaju na respiratorima koje nemamo.

     

     

    Must Read

    spot_img