PEDAGOGICA ZADA AGIĆ: Imamo mnogo razloga da budemo zahvalni

Zada Agić diplomirana je pedagogica, a trenutno ova 23-godišnja djevojka pohađa master studij pedagogije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Zada studira vanredno kako bi uporedo mogla sticati radno iskustvo.

Do sada je obavljala mnogobrojne poslove u svim segmentima rada s djecom. Prije mjesec dana pokrenula je i edukativnu stranicu “asr_edu” za djecu i roditelje kako bi mogla prenositi svoje znanje, savjete i svojim iskustvom bogatiti odgojno-obrazovno polje.

“Odabrati put studiranja i sticanja iskustva kao paralelnog procesa, nije nimalo lahko. Potrebno je usmjeriti cjelokupnu energiju na balans ta dva različita segmenta, a pri tome ispunjavati sve obaveze i uvjete sa obje strane. Bitno je imati ciljeve i vjeru, što je osnova za korake koje pravimo u budućnosti. Također raditi nešto i biti aktivan pored studija zahtjeva mnogo strpljenja i odricanja, uskraćivanja ali se kasnije rezultira uspjehom koji je jako prepoznatljiv. Mladi trebaju više aktivizma, traženja prilika, borbe za svoje mjesto i svoja prava, i upornosti da postignu krajnji ishod, jer kroz te procese otkrivamo svoje potencijale. Potrebno je graditi najbolju viziju sebe”, kaže Agić u razgovoru za dobarportal.net.
Pandemija koronavirusa zatvorila je fakultete te studenti sada imaju online nastavu.

“Tokom novonastale situacije često razmišljam koliko smo imali blagodati za koje nismo bili svjesni, i u koje se sad uvjeravamo. Jedna od njih je i odlazak na fakultet, predavanja, razgovor sa profesorima i asistentima, a sada se razmjena informacija prenijela na online platformu, na kojoj se profesori i asistenti mnogo trude prenijeti potrebne informacije i omgućiti nam da nesmetano pratimo sadržaj. Zajedničkim snagama pokušavamo savladati prepreke i uspješno ispuniti sve planirane obaveze. Smatram da nas je ova situacija sve zbližila i aktivirala u nama alarm za pomoć, međusobno razumijevanje i zajedničku saradnju”, kazala je Agić.

Smatra da ovaj period ostajanja u kući ima jak utjecaj na naše psihičko stanje i to je vrlo važno kontrolirati.
“Potrebno je sve loše misli i negativne faktore pretvoriti u pozitivne, sagledati ono što imamo a ne ono što nam nedostaje. Bitno je sačuvati zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno, pratiti upute, materijale koje nam redovno postavljaju. Potrebno je kontinuriano raditi, da svoj rad ne bismo doveli u fazu nereda, također ovo je idealna prilika za sve one želje za koje nismo imali vremena, možda za učenje novog jezika ,i raznih programa, upratila sam da se nude i online obuke, također ove trenutke možemo ispuniti porodicom. Uvijek imamo mnogo razloga da budemo zahvalni, samo ih je potrebno sagledati”, naglašava naša sagovornica.
Dodaje da u ovoj situaciji posebno moramo shvatiti najmlađe kojima je ograničeno kretanje, aktivnosti i svakodnevna sloboda je zamijenjena za rad u kući.

“Online nastava traje već nekoliko sedmica i vjerujem da su se djeca i roditelji navikli na ovaj vid učenja, ali moramo shvatiti da im nedostaju drugari, učitelji, nastavnici i školske klupe. Vrlo je važno da nastavno osoblje u svim školama ima strpljenje i razumijevanje u radu, čekanju povratnih infromacija, i u cjelokupnom online procesu, jer prvi cilj je sačuvati zdravlje učenika a zatim uspješno relaizirati nastavu”, zaključuje Agić, koja je na svojoj stranici “asr_edu” napisala i nekoliko prijedloga na koji način djeca mogu upotpuniti slobodno vrijeme sa roditeljima.