DRUŽENJE UZ FRANCK: Upoznajte stručnjake koji stoje iza omiljene šoljice Jubilarne kafe

Domaći proizvođač kafe Franck organizovao je danas zanimljivo  predavanje o porijeklu i kvaliteti kafe uz radionicu „coffee cuppinga“. Riječ je o globalno prihvaćenoj i primjenjivanoj metodi procjene i evaluacije kafe, koja se u industriji kafe koristi  kod kontrole kvalitete i razvoja novih proizvoda, pa tako i u Franckovim pogonima u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način osigurava se nabavka vrhunske sirovine te kontinuirano provjerava kvaliteta za sve Franckove proizvode uključujući i poznatu Jubilarnu kafu, koja je jedan od vodećih brendova, čiji kvalitet i okus prepoznaju generacije ljubitelja kafe u cijelom regionu, ali i  Franckovi brendovi za ugostiteljstvo poput Bonus espressa.

Dsgustacija savršenih Franck proizvoda održana u Sarajevu/FOTO: dobarportal

Sirova kafa kupuje se na temelju uzorka, a Master Cupperi, odnosno profesionalni kušači, zaduženi su za provjeru njene kvalitete. „Naša su osjetila još uvijek nezamjenjiva, usprkos svim mjernim instrumentima koji su nam na  raspolaganju. Ako Master Cupper osjeti da određeni uzorak kafe u šoljici ima negativne karakteristike ili  ako nema punoću, aromatičnost i bogatstvo okusa koje treba imati, taj se uzorak odbija čak i ako su  rezultati prethodnih analiza u skladu sa standardima. Odgovornost Master Cuppera i cijelog razvojnog  tima je vrlo velika jer na temelju uzorka od svega 300 do 500 grama trebaju donijeti odluku o kupnji  velikih količina kafe, čak i preko 50 tona“, istaknula je Vesna Mihatov, direktorica Istraživanja, razvoja i nabave kafe i Master Cupper u Francku, koja je vodila radionicu. Kako ističe, kafa do Francka dolazi preko raznih evropskih luka iz 70-ak zemalja uzgoja u području oko ekvatora. Nakon što se odabere neki uzorak, pošiljka se prati sve vrijeme – tokom skladištenja, prije utovara u kamione u luci te prije zaprimanja u Franckove silose za sirovu kafu.

S obzirom na potpuno automatizovani sisitem proizvodnje, sve te rigorozne  predkontrole su nužne kako bi se osigurala jednaka, nepromjenjena kvaliteta kafe tokom cijelog puta. Domaća proizvodnja  zbog velike potražnje na tržištu, jednog od vodećih Franckovih brendova Jubilarne  mljevene kafe, stvorila se potreba za investicionim ulaganjem u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom, Franck je 2008. godine pokrenuo proizvodni pogon za preradu i proizvodnju kafe u Grudama, kroz greenfield ulaganje od preko 6 miliona KM u proizvodni pogon i procese, zapošljavanje, a samim time i jačanje bh. privrede. Proizvodni pogon opremljen je  prema najvišim standardima struke, gdje se svakodnevno vrši kontrola kvalitete svakog  pojedinačnog pakovanja proizvoda.

„Ulaganjem u proizvodnju ulažemo u cjelokupno društvo, ne samo kroz otvaranje novih radnih mjesta i  razvoj domaće ekonomije, već i kroz promicanje načela održivosti u nabavi i proizvodnji te stalnim  inovacijama, kao i osiguravanju vrhunske, provjerene kvalitete naših proizvoda, kako u kategoriji turske  kafe, tako i u espresso segmentu. Naime, ovo je posebno važno jer kvaliteta kafe koja se poslužuje u  ugostiteljstvu ne ovisi isključivo o kvaliteti sirovine i umijeću majstora pržara i razvojnog tima, već i o  vještinama barista koji je pripremaju. Stalno radimo na podizanju standarda kvalitete u pripremi i  posluživanju kafe u ugostiteljskim objektima, kroz sistemske edukacije i unapređenje znanja i vještina  novih generacija barista, koji podižu ljestvicu izvrsnosti. Time nastojimo dati svoj doprinos daljnjem  razvoju kulture kafe u BiH , kao zemlji u kojoj kafa nije samo napitak, već je duboko ukorijenjena u našu  kulturu“, rekao je Edin Škaljić, direktor Franck BiH.

Edin Škaljić, Franck promocija 20. februar 2020./FOTO: DOBARPORTAL

Bosna i Hercegovina ima poseban odnos prema kafi koja predstavlja svojevrsnu društvenu poveznicu, a raznovrsnost načina pripreme turske kafe, koji se prenosi s generacije na generaciju, govori u prilog bogatstva aroma i okusa, ali i rituala uživanja i opuštanja koje  pruža svim istinskim ljubiteljima.

Specijalni gosti oduševljeni promocijom