Home DRUŠTVO MUZEJ OPTIČKIH ILUZIJA: Vrata u svijet zabave otvorena u Sarajevu!

MUZEJ OPTIČKIH ILUZIJA: Vrata u svijet zabave otvorena u Sarajevu!

Dugo očekivani projekat, zasigurno je muzej optičkih iluzija u Sarajevu. Prvi je muzej ovog tipa u našoj državi te je već u prvim danima posjeta više nego odlična. Nakon što je region dobio ovakvu vrstu zabave u Beogradu i u Zagrebu, red je došao i na Sarajevo.

U prvih pet radnih dana muzeja, nebrojeno mnogo ljudi došlo je uživati. Skoro svi su odvojili preko sat vremena za obilazak. Objekat se prostire na 300 metara kvadratnih, a smješten je u trospratnu Austro-Ugarsku zgradu na adresi Skenderija 28, u strogom centru Sarajeva. Do njih je najlakše doći tako što krenete od popularne “tete razapete” na Skenderiji duž glave ulice i doći ćete za minut do objekta u kojem je smješten muzej, na veoma atraktivnoj lokaciji.

MOI Sarajevo: Imamo preko 100 eksponata, a neki su dio naše tradicije u BiH, kazala nam je Rebeka Abdagić, press koordinatorica MOI-a/ FOTO:Instagram

Projekt „Muzej Optičkih Iluzija Sarajevo“ započet je još prije godinu i po dana, a u ostvarenju su učestvovali i mladi bosansko-hercegovački umjetnici, koji su završili Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, navodi za dobarportal u toku razgovora Rebeka Abdagić, press koordinatorica MOI-a, nakon što nas je ljubazno uvela u fantastičnih 300 kvadrata muzeja.

MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal

MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal

MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal

 

ZA DOBARPORTAL I SPECIJALNA INFORMACIJA KOJU NISU OBJAVILI DRUGI MEDIJI

Prostor u kojem je smješten MOI posjeduje i baštenski dio te je u toku ljeta ova ekipa planirala napraviti i kafe baštu, iza zgrade MOI-a. To će biti idealna prilika za odmor nakon obilaska postavke i za sumiranje utisaka uz razgovor i kafu.

Kako saznajemo, ideja je nastala uz energiju i viziju da se uz standardne iluzije uvede i nešto što je dio Sarajeva. Tako su u muzeju izloženi i popularni olimpijski Vučko, kao i “tunel spasa” poznat skoro svima koji su proveli rat u Sarajevu.

Kerim Mušanović, jedini aktivni Street art umjetnik u BiH/FOTO: Facebook

Dio eksponata su kreirali oni sami, da efekat i instalacija za muzej budu još upečatljiviji. To su eksponati među koje spadaju i oni sa motivima vezanim za historiju Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, a po kojim se sarajevski Muzej optičkih iluzija razlikuje od svojih „rođaka“ u regionu i šire. Kerim Mušanović, jedini aktivni Street art umjetnik u Bosni i Hercegovini, za muzej je naslikao čak tri 3D slike, a najimpozantnija među njima je prikaz maskote Zimskih Olimpijskih Igara 1984. – Vučka. 

MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal

MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal

MUZEJ NA TRI SPRATA, POSTAVKA SA PREKO 100 EKSPONATA

Muzejska postavka broji preko 100 eksponata u vidu slika, holograma, objekata, 3D i svjetlosnih iluzija te čitavih prostorija, što naš muzej čini trenutno najvećim muzejem ovog tipa u regionu. Trudili smo se da u okviru postavke promovišemo i kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, što će zasigurno privući ne samo turiste, već i građane da istraže ovu raznovrsnu kolekciju. Dio postavke će biti stalni, dok će se neki od eksponata povremeno rotirati. Time želimo osigurati da se naši posjetitelji vrate u muzej i dožive zabavu i osvježenje unutar muzejskog prostora. Sigurni smo da će se posjetitelji svih generacija dobro zabaviti u našem muzeju, zahvaljujući njegovom neobičnom interaktivnom sadržaju.

BOSANSKA TRADICIJA I KAO POSTAVKA U MUZEJU ILUZIJA

U takozvanoj „naopakoj sobi“ sa bosanskim ćilimom i drugim specifičnim predmetima iz bosanske kuće će vam se pomutiti čula i više nećete znati šta je „gore“, a šta „dole“. U UV sobi ćete se osjećati kao Petar Pan kada je izgubio svoju sjenu, a u Poker sobi odigrati partiju protiv samoga sebe. Pazite da ne gledate predugo u rotirajuće spirale, jer biste lako mogli zaboraviti na vrijeme i prostor oko sebe.

Pored beskonačnih tunela, bunara bez dna i magičnog kauča, u muzeju možete zaviriti i u Playroom u kojem možete testirati svoje kognitivne sposobnosti, rješavajući raznorazne mozgalice. Iste mozgalice i još mnogo mističnih predmeta možete naći i u suvenir shopu u sklopu muzeja.

MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal

MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal

ZABAVITE SE I UŽIVAJTE U ČAROLIJI

Iluzije zaista predstavljaju univerzalan način zabave i komunikacije sa posmatračem, s obzirom na svoje djelovanje na ljudski um i čula. U ljudskoj je prirodi da instinktivno prate svoja čula i da im beskompromisno vjeruju, a kada se desi da se „neko“ ili „nešto“ poigra tim čulima, to je momenat u kojem ulazimo u nesvakidašnji i magični svijet izvan vremena i svakodnevnice, u svijet iluzije.

Ulaz u Muzej optičkih iluzija/FOTO: MOI Sarajevo

Muzej će biti otvoren svakoga dana, od 10 h do 22 h. Cijene ulaznica su 12 KM za odrasle, 9 KM za djecu i studente, 7 KM za grupne posjete, te 35 KM za porodičnu kartu (2 odraslih + 2 djece), navela je na kraju  razgovora Rebeka Abdagić, press koordinatorica MOI-a.

Komentari

komentar

Must Read

Yo Nunca terminé Arriba en Un compromiso. Cómo Convertirme en la Novia ?

Lector Pregunta: Tchicas en Sestaogo fechado muchos chicos antes de ahora año más o menos pero tengo quizás no terminó...

Rencontre Old people – 6 factor vous voudrez “Date upwards “

Some time ago, we spent hrs people-watching in an outside café regarding shore of this Italian Riviera. Due to the fact vessels pulled inside...

What you should expect in the Best Antivirus

As the world of computer viruses will grow larger and even more sophisticated, it is actually more important than ever...

Ways to Select an Online Deal Space for Shareholders

An online deal room designed for investors can be described as safe and secure system where you can discuss documents along with your...

Wissenschaft von Glück: Die # 1 Forschungsbasiert Internet nutzen Freude Kurs

TL; DR : Wissenschaft von Freude sein könnte der allererste web Klasse seiner Art zu verwenden Psychologie, Soziologie, Neurowissenschaften, Biologie und...

Komentari

komentar