NASA U POTRAZI: Volite li vanzemaljce, ovo je posao za vas…

ZANIMLJIVOSTI

U NASA-i vlada veliki strah od vanzemaljaca, zbog čega je NASA uputila poziv za neobično i krajnje zanimljivo radno mjesto “oficir za zaštitu planete Zemlje od vanzemaljaca”.

Plata je, kako se navodi u konkursu oko 187.000 dolara, prenosi Biznis insajder.

Pozicija “oficira za vanzemaljce” uvedena je davne 1967. godine, a između ostalog, uključuje i smanjivanje mogućnosti da tokom istraživanja kontaminiramo mjesec i ostala nebeska tijela, kao i sprečavanje širenja bilo kakvih vanzemaljskih mikroba na Zemlji.

Njegovo zaduženje je i da povremeno putuje u svemirske centre širom svijeta i nadgleda stanje u centrima. Kandidat za oficira za vanzemaljce mora imati najmanje jednu godinu iskustva kao službenik civilne vlade na najvišem nivou, plus mora posijedovati “napredna znanja” o zaštiti planeta i sve što to podrazumijeva. Ako nemate iskustva u planiranju, izvršavanju ili nadgledanju svemirskih programa od nacionalnog značaja, onda trošite vreme popunjavanjem prijave.

Posao podrazumijeva mnogo međunarodne koordinacije. Istraživanje svemira je skupo, a troškove često dijele mnoge zemlje – tako da je agenciji potreban neko i sa dobrim diplomatskim vještinama. Također, poželjna je diploma naprednog stepena fizike, inženjeringa ili matematike.

Agencija NASA prihvatala je aplikacije na sajtu usajobs.gov od 13. jula do 14. avgusta 2017. godine.

 

izvor