Prilika za mlade političare/ke iz BiH

U oktobru 2020. godine održat će se lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva.

Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja. Međutim, da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja, neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u Bosni i Hercegovini, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke. Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u Bosni i Hercegovini.

Njihova iskustva pogledajte u videu: