ZEMLJOTRES PROBUDIO POLA BALKANA: Zatreslo se sa preko 6 stepeni..(VIDEO)

REGION SLIDER

Potres magnitude 6,4, pogođene zemlje: Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Kosovo, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija 11 km od lokacije Drač, Albanija · 03:54.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 26. novembra 2019. godine, u 3 časa i 54 minuta, registrovao razoran zemljotres sa epicentrom na 12 km jugoistočno od DRAČA (Albanija).

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 6.1 jedinicu Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VIII-IX stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 12 km.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati velike materijalne štete u epicentralnom području.  Položaj epicentra ovog zemljotresa sa izoseistama (zonama istog intenziteta) za slučaj čvrste stijene u podlozi, prikazan je na karti.

 

https://www.instagram.com/p/B5UHcIvA3zv/?igshid=8atavvfc33c4

 

Zemljotresi od 6.0 do 6,9 – –  Oštećenja na umjerenom broju dobro izgrađenih struktura u naseljenim područjima. Strukture otporne na potres opstaju uz lagana do umjerena oštećenja. Loše dizajnirane strukture dobivaju umjerena do ozbiljna oštećenja. Osjećam u širim područjima; do stotina kilometara / kilometara od epicentra. Snažno do nasilnog tresenja u epicentralnom području.  6,1 do 6,9 Može prouzrokovati veliku štetu u vrlo naseljenim područjima.

https://www.instagram.com/p/B5UF_DbAGt5/?utm_source=ig_web_copy_link

 

IZVOR: dobarportal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)