Potres magnitude 6,4, pogođene zemlje: Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Kosovo, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija 11 km od lokacije Drač, Albanija · 03:54.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 26. novembra 2019. godine, u 3 časa i 54 minuta, registrovao razoran zemljotres sa epicentrom na 12 km jugoistočno od DRAČA (Albanija).

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 6.1 jedinicu Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VIII-IX stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 12 km.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati velike materijalne štete u epicentralnom području.  Položaj epicentra ovog zemljotresa sa izoseistama (zonama istog intenziteta) za slučaj čvrste stijene u podlozi, prikazan je na karti.

 

 

Zemljotresi od 6.0 do 6,9 – –  Oštećenja na umjerenom broju dobro izgrađenih struktura u naseljenim područjima. Strukture otporne na potres opstaju uz lagana do umjerena oštećenja. Loše dizajnirane strukture dobivaju umjerena do ozbiljna oštećenja. Osjećam u širim područjima; do stotina kilometara / kilometara od epicentra. Snažno do nasilnog tresenja u epicentralnom području.  6,1 do 6,9 Može prouzrokovati veliku štetu u vrlo naseljenim područjima.

 

IZVOR: dobarportal

Komentari

komentar

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.