GLUMAC JASMIN GELJO BORAVIO U RODNOM GRADU: “Audicija“ je jedna lijepa priča koja nema kraja

Poznati glumac Jasmin Geljo, Sarajlija koji već 26 godina živi i radi u Torontu, nekoliko dana boravio je u rodnom gradu zbog snimanja filma čiji je radni naslov „Tabija“, a koji se radi u kanadsko-bosanskoj produkciji.

Snimao sam film kanadsko-bosanskog reditelja Igora Drljače koji živi u Kanadi. To je naša treća saradnja. Tim filmske kompanije “Proba” iz Sarajeva bio je zaista na visini zadatka. Mislim da bi se u Sarajevu moglo snimati jako puno filmova svjetskih razmjera i da bi, siguran sam, mnoge produkcije htjele doći u Sarajevo. Da bi se to desilo neko treba filmskim produkcijama konačno da na jedan profesionalan način ponudi lokacije, kojih mi zaista imamo na pretek. Pogledajte šta se događa u Dubrovniku samo zbog snimanja velike serije “Igra prijestolja”. Zašto tako nešto ne učiniti i u Sarajevu – kaže Jasmin Geljo.

Posljednji boravak u Sarajevu, pored snimanja filma, najviše će pamtiti po susretima sa dragim prijateljima, kao što su: Dino Marijanović, Muris Imamović, Ibro Basarić, Adnan Kovačević…

Kada sam u Sarajevu uvijek mi nedostaje vremena. Nisam se smio javiti svim prijateljima, ali vijest se brzo čula, tako da sam imao problema kako da se organiziram. Bilo je tu i nekih poslovnih sastanaka. Tako sam sa svojim Adom Kovačevićem dogovorio da naredni put snimimo reklamu za „Turbo Trade“. On je veliki humanitarac i čovjek koji na različite načine pomaže muzičku i kulturnu scenu u BiH. Reklamu bi trebao snimiti sa našim legendarnim Josipom Pejakovićem. Jedino što me mnogo nervira u Sarajevu su brojni likovi koji vole da turiraju svoje motore i automobile po gradu, misleći da su zanimljivi. Sve to dolazi iz kojekakvih kompleksa niže vrijednosti i manjka obrazovanja – nastavlja Geljo.

Govori da je kultna predstava „Audicija“, koja je prvi put odigrana 1984. godine, nešto po čemu će ga ljudi uvijek pamtiti. Dodaje da je Mima Šiš, koju igra i danas, prepoznatljiv lik koju kompanije koriste za promocije svojih proizvoda.

Jasmin Geljo/audicija

„Audicija“ je jedna lijepa priča koja nema kraja. Što se tiče glumačke postave, nikada se ne zna. Odjednom nešto iznikne. Znam da imamo još odavno napisan sasvim novi i drugačiji tekst koji bi, ako se napravi, mogao da nadmaši samu „Audiciju“. Naravno, sve zavisi od organizatora, kao i od samih glumaca. Neki su prezauzeti svojim obavezama. Ako se sve to uskladi, eto nas ponovo da razveselimo utučene narode i da ih bar malo smijehom probamo ponovo izliječiti od raznih haosa koji su im se u proteklih tridesetak godina dešavali – kaže na kraju Geljo.