UN pomaže da Sarajevo dobije kvalitetniji zrak

FOTO: Communis

U evropske gradove s najlošijom kvalitetom zraka ubraja se i Sarajevo. Zbog specifične geografske strukture, u Kantonu Sarajevo nije moguća disperzija atmosferskog zagađenja i zbog toga je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ono umanjilo, ali i podići svijest javnosti o ovom problemu.

Tim povodom Program Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu (UNEP) organizirao je u subotu u Sarajevu poseban događaj za medije fokusiran na zagađenje zraka, temu Svjetskog dana okoliša 2019. godine. Svoj rad, inicijative i aktivnosti za poboljšanje i efikasnu komunikaciju kvalitete zraka predstavile su nadležne institucije te nekoliko lokalnih i međunarodnih organizacija i eksperata.

“Program UN-a za okoliš u Bosni i Hercegovini radi s domaćim institucijama na unapređenju sistema upravljanja kvalitetom zraka, primarno kroz ulaganja u infrastrukturu, alate i razvoj kapaciteta za mjerenje, kao i načine komuniciranje stanja kvaliteta zraka i podizanja javne svijesti. Kroz globalnu BreatheLife kampanju, kojoj se Kanton Sarajevo pridružio prošle godine, podržat ćemo napore nadležnih institucija da bolje, češće i jasnije komuniciraju s građanima o ovom problemu i tako mobiliziramo zajedničku akciju za bolji kvalitet zraka”, kazala je Amina Omićević, predstavnica Programa UN-a za okoliš u Bosni i Hercegovini

Ovom prilikom ozvaničen je i početak BreatheLife kampanje u Kantonu Sarajevo, koji ima probleme sa zagađenjem zraka, naročito u zimskom periodu.

“Nažalost, predispozicije za zagađenje su velike. Zato je naše opredjeljenje da svakodnevno, u skladu s raspoloživim resursima, iniciramo i provodimo čitav niz mjera fokusiranih na korištenje čistih energenata, energijsku efikasnost i adekvatno i održivo prostorno planiranje. U funkciji ostvarivanja ovih ciljeva, stalno tražimo saveznike i partnere i zato smo zahvalni UNEP-u na kampanjama u koje nas uključuje”, istakao je Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

 

IZVOR: nap.ba