Organizacije islamske saradnje pozvale članice da sarađuju sa BiH

0
184
FOTO: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine na 14. samitu Organizacije islamske saradnje (OIC), koji je održan u Meki, u Saudijskoj Arabiji, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina ima status zemlje posmatrača u Organizaciji islamske saradnje, koja okuplja 57 država članica. OIC time predstavlja najmasovniju svjetsku organizaciju nakon Ujedinjenih naroda. 

U završnom kominikeu Samita usvojen je i zaključak o Bosni i Hercegovini, kojim je potvrđena solidarnost s državom i narodom Bosne i Hercegovine.

Na Samitu su pozvani politički lideri u Bosni i Hercegovini da udruže snage i zajedno ubrzaju reformske procese koji vode ka izgradnji bolje budućnosti za Bosnu i Hercegovinu i njen narod. 

Zaključkom Samita sve države članice Organizacije islamske saradnje pozvane su da intenziviraju saradnju s Bosnom i Hercegovinom te da naročito intenziviraju ekonomske veze s Bosnom i Hercegovinom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je tokom Samita imao niz bilateralnih susreta, a zajedno s ostalim šefovima država je prisustvovao sehuru kojeg je organizirao kralj Suadijske Arabije Salman ibn Abdulaziz.

U delegaciji Bosne i Hercegovine bili su i Senahid Bristrić, ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Amir Ibrović, šef Kabineta člana Predsjedništva Željka Komšića i Dragoljub Reljić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika.