More
    HomeDOBARDOBAR INTERVJUENVERA GARIĆ: Koliko god tehnologija napredovala, čovjek će uvijek biti u fokusu

    ENVERA GARIĆ: Koliko god tehnologija napredovala, čovjek će uvijek biti u fokusu

    Envera Garić je rođena u Zavidovićima, ali je veći dio svog života provela u Sarajevu. U roku od šest godina, uspješno je završila deset godina fakulteta, stekla tri različita zvanja i istovremeno radila na više različitih poslova, balansirajući sve to uz ulogu majke dvoje djece.

    Nakon završetka formalnog obrazovanja, posvetila se radu u industrijskom sektoru, s posebnim fokusom na upravljanje promjenama. Kao rezultat svog iskustva i znanja, osnovala je kompaniju 1, 2, 3 Change, s ciljem uvođenja pozitivnih promjena u bh. industriju na jednostavan i efikasan način.

    Odakle ideja za osnivanje kompanije?

    Želja za dinamičnim radnim okruženjem, konstantnim izazovima i prilikom za kontinuiranim napredovanjem u realnom sektoru usmjerile su me ka industriji. Radom u nekoliko industrijskih kompanija, od pozicije referenta nabave, šefa kontrole kvaliteta, direktora za razvoj kvaliteta, pa do menadžera kvaliteta, uočila sam jednake izazove na svakoj od tih pozicija, a koje su se odnosile na menadžment uvođenja promjena. Mnoge dobre ideje, perspektivni planovi i prosperitetne akcije, izgubljene su isključvio zbog nedostatka znanja o implementaciji promjena. Sve ovo ponukalo me je da krenem u smjeru edukacija koje su usko vezane za menadžment promjena, a nakon toga dovelo i do osnivanja vlastite kompanije koja pomaže u bezbolnom i jednostavnom uvođenju pozitivnih industrijskih promjena.

    Kako zapravo izgleda proces izrade projektnih prijedloga?

    Izrada svakog projektnog prijedloga počinje sa opservacijom želja, ideja i potreba klijenta. Nakon toga, korištenjem specijalizovanih metoda za izradu projektnog prijedloga, formalizuju se ulazni podaci od strane klijenta i formatiraju na projektno prihvatljiv način. Po okončanju izrade projektnog prijedloga, isti se usaglašava sa klijentom, stvarajući uslove za početak njegove implementacije.

    Zašto je važna digitalizacija poslovnih procesa?

    Digitalizacija poslovnih procesa neizbježan je segment savremenog poslovanja. Ona kompanije čini konkurentnijim i olakšava njihovo poslovanje. Digitalizacijom poslovnih procesa, stvara se pouzdana slika o trenutnom stanju u kojem se nalazi kompanija, i omogućava kreiranje kratkoričnih i dugoročnih planova za nastavak poslovanja.

    Šta podrazumijeva menadžment ljudskih resursa?

    Ljudi su osnovna jedinka svakog poslovanja. Koliko god tehnologija napredovala, čovjek će uvijek biti u fokusu svake priče, kao osnovna pokretačka i misaona snaga. Smjena generacija kao i globalne promjene okolnosti u kojima odrastaju mladi, zahtjevaju drugačije pristupe u odnosu prema pitanjima ljudskih resursa. Kompanije koje vode brigu o menadžmentu ljudskih resursa na sistematičan i human način, daleko su konkuretnije u odnosu na kompanije u kojima se ljudiskim resursima upravlja stihijski i pod inercijom.

    Koje su to najbolje strategije za promjene u sistemu?

    Promjene u sistemu trebaju biti jasne, konkretne i postepene. Radom u okviru kompanije 1, 2, 3 Change, promjene se uvode kroz tzv. trofazni sistem, odnosno postepeno putem tri faze koje se kreiraju pojedinačno za svakog klijenta. Prva faza uključuje opservaciju i uvođenje blagih promjena koji sistem može podnijeti bez značajnog otpora uz podizanje svjesti o benefitima koje su te promjene donijele. Druga faza podrazumjeva reviziju rezultata prve faze, uz rekonstrukciju postojećih planova shodno prethodno postignutim rezultatima. Treća faza podrazumjeva osposobljavanje sistema u kojem su promjene svakodnevnica, a čiji su inicijator i implementatori članovi sistema, bez učešća vanjskih saradnika. Prolaskom kroz sve tri faze, klijenti postaju osposobljeni sa svakodnevno plansko uvođenje promjena bez otpora odnosno na opće zadovoljstvo svih članova sistema.

    Kako efikasno uspostaviti kontrolu kvaliteta?

    Kontrola kvaliteta podrazumjeva uspostavu sistema praćenja sa jasnim granicama i dozvoljenim tolerancijama. Kreiranjem planova kontrole kvaliteta na precizan i sistematičan način, njena uspostava predstavlja vrlo lagan proces. Međutim, bitno je naglasiti da je kontrola kvaliteta početna tačka, na osnovu kojih se kreiraju sve pretpostavke za unapređenje kvaliteta. Kao takva, od presudnog je značaja u donošenju objektivnih odluka koje se odnose na unapređenje kvaliteta.

    Koliko je važno praćenje povratnih informacija od klijenata?

    Komunikacija sama po sebi predstavlja reverzibilan procese. Za svaku dobru saradnju, potrebna je kvalitetna komunikacija. Komunikacija sa klijentom predstavlja ključ za uspješno poslovanje, a analiza povratnih informacija od presudnog je značaja sa unapređenje poslovnih ponuda prema trenutnim ili budućim klijentima.

    Vaši planovi za budućnost?

    Kao osoba poznata po postavljanju ciljeva i kreiranju planova, jasno je da trenutno imam mnogobrojne planove za budućnost. Prije svega, moji planovi su usmjereni ka dovršavanju trenutno aktivnih edukacija i unapređenju poslovanja kompanija mojih klijenata. Bitno je napomenuti da svaki od mojih planova počinje i završava sa istom vodiljom, a to je želja za izgradnjom uspješne i prosperitetne domovine u kojoj živim, a koja će mladim ljudima pružiti priliku da se grade i izgrade unutar nje, a zatim i da je sa svim stečenim znanjima i zvanjima nastave graditi kao bolje mjesto za život svih njenih stanovnika.

    Must Read

    spot_img