More
    HomeDOBARDOBAR INTERVJUELMA TRAKO: Drago mi je što se prirodni izgled vratio u modu

    ELMA TRAKO: Drago mi je što se prirodni izgled vratio u modu

    Elma Trako iz Kaknja završila je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu i već tri godine radi u IT industriji. U svom poslu ima priliku raditi na inovativnom projektu koji je svakodnevno motiviše da usavršava svoje vještine. Osim toga, strastveno vjeruje u obrazovanje i prenos znanje mlađim generacijama, zbog čega radi i kao instruktorica programiranja za djecu.

    Također, voli izazove i uživa u balansiranju između tehničkih zadataka i kreativnih metoda podučavanja. Slobodno vrijeme ponekad provodi istražujući nove tehnologije ili radeći na ličnim projektima, a pored posla voli se baviti fotografisanjem što je njen prvi hobi ali i provodeći vrijeme sa bliskim osobama. Uvjerena je da balans između profesionalnog i privatnog života doprinosi uspjehu na oba polja te je upravo ta ravnoteža održava motivisanom i produktivnom, kako u profesionalnom tako i u privatnom životu.

    Na šta ste najviši ponosni u dosadašnjem radu?

      Najviše sam ponosna na to što sam na mjestu na kojem sam nekada maštala da budem. Velik dio svojih ciljeva sam već ostvarila, a ono što me dodatno motiviše jeste činjenica da sam na pravom putu da ostvarim i sve preostale. Gledajući unazad, osjećam se zahvalno na svim izazovima koji su me doveli do ovog trenutka, jer su me oni oblikovali i omogućili mi da rastem kako profesionalno, tako i lično.

      Koliko pratite modne trendove i koja je Vaša omiljena odjevna kombinacija, koji stil preferirate?

      Prilično pratim modne trendove, ali mi je važno da ih kombinujem s onim u čemu se osjećam ugodno i lijepo. Za mene je najvažnija udobnost, jer smatram da odjeća treba odražavati i našu ličnost i osjećaj opuštenosti. Što se stila tiče, preferiram klasični i casual stil, zavisno od prilike u kojoj se nalazim. Tako uvijek mogu pronaći balans između modernog i udobnog.

      Šta sve sadrži Vaša kozmetička torbica i koje preparate koristite?

      Moja kozmetička torbica ne sadrži mnogo stvari, uglavnom su to osnovni proizvodi koje većina žena koristi. Ne volim pretjerano šminkanje, više preferiram prirodni izgled, pa najčešće koristim preparate za njegu kože kako bih održala njen zdrav izgled. Fokus mi je na hidrataciji i zaštiti kože, a šminku koristim samo kada želim dodati lagani naglasak.

      Koji bi beauty savjet dali drugim djevojkama?

      Definitivno bih rekla „manje je više“. Drago mi je što se prirodni izgled vratio u modu, jer često primijetim kako previše šminke može izgubiti svoju svrhu i ljepotu. Čista i njegovana koža je, po mom mišljenju, najbolja šminka jedne žene. Kvalitetna njega kože i jednostavnost su ključni za dugoročnu ljepotu.

      Šta mislite o estetskim zahvatima?

      Ja lično nikada ne bih uradila ništa slično, ali ne osuđujem one koji se odluče na estetske zahvate, sve dok je to u mjeri. Ako će nekome takav postupak pomoći da se osjeća ljepše ili povećati samopouzdanje, smatram da je to sasvim opravdano. Svako ima pravo da se osjeća najbolje u svojoj koži, i ako je to način da postignu taj osjećaj, podržavam.

      Ima li naše društvo predrasuda prema mladim, lijepim i uspješnim djevojkama?

      Mislim da danas predrasuda prema mladim, lijepim i uspješnim djevojkama nema u onoj mjeri kako je to bilo ranije. Iako još postoje određeni stereotipi, vjerujem da će vremenom potpuno nestati. Potrebno je još vremena da kao društvo sazrimo i prihvatimo da uspjeh i fizički izgled ne isključuju jedno drugo, te da su sposobnost i trud ono što se zaista treba cijeniti. Naša generacija je već napravila veliki korak naprijed, ali promjene se dešavaju postepeno.

      Kako se nosite sa komentarima muškaraca i kakvi Vas momci privlače?

      Uvijek mi je drago čuti pozitivan komentar, bilo da dolazi od muškarca ili žene. Što se tiče negativnih komentara, njih jednostavno „množiš s nulom“. Naravno, volim čuti konstruktivnu kritiku i razmisliti o njoj, ali nije teško prepoznati razliku između običnog komentara i stvarne povratne informacije. Kada su u pitanju muškarci, najviše me privlači poštovanje prema ženama. To je nešto što nikada neće izgubiti na vrijednosti i uvijek će biti ključno za žene.

      Koji su Vaši planovi za budućnost?

      Moji planovi za budućnost uključuju nastavak profesionalnog usavršavanja i daljnji razvoj u IT industriji. Trenutno uživam u poslu koji radim i želim nastaviti raditi na izazovnim projektima koji me motivišu da stalno učim i napredujem. Također, voljela bih proširiti svoj doprinos kroz edukaciju, kako bih i dalje prenosila svoje znanje mlađim generacijama. Cilj mi je raditi na sebi, biti bolja osoba u svakom smislu – kako profesionalno, tako i lično. Naravno, balans između profesionalnog i privatnog života mi je izuzetno važan, pa planiram i dalje ulagati vrijeme u hobije i odnose sa bliskim ljudima.

      Must Read

      spot_img