More
    HomeDOBARDavud Sarić, supertalent, dječak na putu do zvijezda! (VIDEO)

    Davud Sarić, supertalent, dječak na putu do zvijezda! (VIDEO)

    Davud Sarić  11-godišnji dječak visok 180 cm, svojim potezima pokazuje svoj raskošni talenat, i dječak na kojeg se treba obratiti posebna pažnja u njegovoj daljoj budućnosti.

    Svoje mišljenje o Sariću iznio je Nedžad Gušić koji radi sa mladim igračima, posebno baziran na rad sa pionirskim selekcijama:

    “Ogroman talenat i superiorne fizičke predispozicije su evidentne kod Davuda, poredeći ga i sa svojom generacijom i sa dječacima starijim nekoliko godina.
    Po mom mišljenju Davud je dječak kojeg sa samo 11 godina odlikuju tri vrlo rijetke karakteristike:

    Prva je da i pored svoje visine od 180 cm, preferira da napada koš licem, dakle sam sebe pozicionira kao “vanjskog” igrača, piše portal bhbasket.ba.

    Druga je što ovaj dječak za razliku od većine u kretanju s loptom vrlo uspješno već sada kreira situaciju za sebe i za druge, a skoro uvijek preferira dodavanje u odnosu na vlastiti šut, te time “otvara” teren i nameće timsku igru. Treća je da uvijek igra podignute glave, dakle vidi teren i igrače (svoje i suparničke) uz odličan osjećaj za prostor”, govori Gušić i nastavlja:

    FOTO: Davud Sarić /privatni arhiv

    “Ne mogu reći da sam nekada u životu vidio talentovanije dijete od Davuda, zaista smatram da se radi o vanserijskom talentu. U narednom periodu. Uz dogovor sa roditeljima, konsultovat ću dokazane svjetske i evropske stručnjake za razvoj mladih talenata iz domena košarkaške i atletske struke, kako bi Davud počeo sa specijalističkim trenažnim procesom, posebno dizajniranim za njega. Jako je visok i mobilan za svoje godine, uz odličnu koordinaciju pokreta.

    Smatram da moramo raditi na strukuiranom i postepenom jačaju muskulature i stabilizatora (trbušni i lumbalni dio) kako bi spremni i bez straha od povreda „dočekali“ njegov rast u predpubertetskom i pubertetskom periodu koji tek slijedi”, ističe Gušić i zaključuje:

    “Predstavio sam svoje viđenje njegovog razvoja i dobio puno odbravanje roditelja. Smatramo da Davud ima predispozicije, a uz Božju pomoc, adekvatan i naporan rad. Može biti prvi domaći igrač koji će biti “All Around Player”, tj. Igrač koji će obzirom na visinu I košarkaški stil moći igrati sve pozicije na terenu, od organizaora igre do centra”. zaključio je Gušić u razgovoru za portal bhbasket.ba.

    Davud Sarić je nastavio košarkašku tradiciju u porodici,  sin je Adnana Sarića kojeg stariji ljubitelji košarke pamte kao igrača sarajevske Bosne, koji je bio jedan od najvećih talenata Bosne i Hercegvoine u generaciji 1983.godište.

    Must Read

    spot_img