More
    HomeDOBARDOBAR INTERVJUZERINA ISLAMOVIĆ: 3D crtanje je za mene najzabavniji dio posla

    ZERINA ISLAMOVIĆ: 3D crtanje je za mene najzabavniji dio posla

    Zerina Islamović rođena je 1993. godine u prelijepoj Tuzli, mjestu koje je oblikovalo njeno djetinjstvo i prve korake ka uspjehu. Već kao djevojčica, pokazivala je izuzetnu radoznalost i kreativnost, osobine koje su je vodile kroz sve faze njenog obrazovanja.

    Osnovnu školu pohađala je u mirnom Lukavcu, gdje je njena ljubav prema umjetnosti i dizajnu počela cvjetati. Nakon završene osnovne škole, Zerina je upisala Umjetničku školu u Tuzli, gdje je njena strast prema dizajnu dobila prvu ozbiljnu formu. No, sudbina je za Zerinu imala još veće planove. Nakon samo dvije godine, njena posvećenost i talent doveli su je do prestižnog United World College (UWC) u Mostaru. Tamo je, pod okriljem Internacionalnog Baccalaureate programa, stekla ne samo znanje već i vrijedna iskustva i prijateljstva koja su je obogatila na mnoge načine. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, Zerina je krenula na još jedan veliki korak – studij u Sjedinjenim Američkim Državama. Upisala je Ringling College of Art and Design na Floridi, poznat po svojoj izvrsnosti u umjetnosti i dizajnu. Tokom studija, njena predanost i marljivost došle su do izražaja, što je rezultiralo stjecanjem titule Bach komercijalnog dizajnera enterijera.

    Osim formalnog obrazovanja, Zerina je razvila duboku strast prema dizajnu enterijera i 3D vizualizaciji. Ova strast nije samo obogatila njen profesionalni profil, već je postala i njen životni poziv. Zerina je kroz svoje radove i projekte pokazala kako se ljubav prema dizajnu može pretvoriti u impresivna umjetnička djela koja inspirišu i oduševljavaju.

    Zerina Islamović je primjer osobe koja svojim talentom, trudom i strašću postiže izuzetne stvari, ostavljajući trag u svijetu dizajna. Njena priča je inspiracija svima koji teže da svojim radom i predanošću ostvare snove i doprinesu ljepoti svijeta oko sebe.

    Odakle interes za ovaj posao?

    Da dođem u ovu branšu – smatram da je sudbina uplela ruke i to što sam u zadnji trenutak pri apliciranju na fakultet  kliknula na “interior design” umjesto na “illustration”. Ja kao tradicionalna slikarka u to vrijeme, teški mrzitelj svega što je digitalno jer sam bila pravo slaba sa informatičkim znanjem, nisam imala pojma u šta sam se upustila! Tek kasnije, kada sam otišla u SAD na studij, sam shvatila koliko mi je informatika „problem“ i da moram to da savladam ukoliko želim dalje da napredujem ali i zadržim stipendiju. Iako velikodušna stipendija – bila je uvjetna jer ako nemaš dobre rezultate iza sebe, zašto bi ti neko to plaćao?! Čim sam se suočila sa svojim slabostima, krenula sam poput bizona koji ide u centar oluje, da im se suprotstavim.

    Koliko je zahtjevan Vaš posao i s kojim se izazovima sve suočavate?

    Ja ga živim godinama pa više i ne primijetim težinu i zahtjevnost svog posla mada svi iz okruženja na 50% mojih obaveza samo duboko uzdahnu. Osim što moraš pratiti trendove u dizajnu, istovremeno moraš pratiti i tehnologiju. To vrlo često iziskuje puno uloženog vremena bez konkretnog rada sa klijentima da bi se došlo do rezultata do kojih ja želim da doðem. Najveći izazov u ovom poslu je vrijeme i to što zamislim realizovati ne mogu realizovati tako brzo. Kašnjenja gradilišta i majstora su najveći problem koji kasnije vuče sve ostale probleme. Evo naprimjer, trenutno radimo na projektu koji je trebao biti završen u januaru ali zgrada je kasnila do juna mjeseca… Sve planove sa majstorima i organizacijski sistem postavljen oko tog projekta nam se urušio i sada radimo “iznova”. Jedan od izazova je takoðer i kvalitet radne snage u BiH koja nam je ostala. Sve češće na gradilištima srećemo strane radnike sa kojima se nemoguće sporazumjeti! Prije par godina smo se smijali na ideju o “uvozu radne snage” a danas je to naša realnost.

    Kako izgleda 3D crtanje i koliko nam može pomoći u samom dizajnu?

    3D crtanje je za mene najzabavniji dio ovog posla! Za sve nas koji smo se igrali SIMS-a kao djeca to je u stvari to! Jedna velika igra, malkice komplikovanija ali prezabavna! Bez 3D crtanja ja se ne bih smjela upustiti ni u dizajn WC-a a o većim prostorima da i ne pričam. Dizajneri vrlo često dovoljno ne edukuju svoje klijente o važnosti 3D dizajna i vizuelne reprezentacije prostora. 3D dizajn ima više svrha a to je: da riješi problem idejno i prikaže naše rješenje klijentu, da pomogne u komunikaciji između dizajnera i izvođača, da poboljša komunikaciju između dizajnera i majstora, da se pomoću tog dizajna uradi predmjer i predračun radova da bi se znalo koliko tačno će renovacija ili opremanje koštati.

    Koji su to ekološki materijali koji su u trendu?

    Materijal koji je mene oduševio u pogledu izolacije, akustike i ekološkog sastava jeste drveno vlakno. Dva centimetra tog materijala zamjenjuje 15 centimetara stiropora debljine i za razliku od stiropora je parapropustan i antialergijski. Svjedoci smo zadnjih godina da nam djeca sve više imaju respiratornih problema a paralelno sa tim trendom su stiropor fasade koje „upakuju“ objekat da ne diše.

    Šta podrazumjeva psihologija prostora?

    Razumijevanje potreba korisnika prostora i onog najboljeg što se može uzeti od jednog prostora, takvog kakav jeste. Moj dalji odgovor bi otišao u smjer ezoterije koja je moje sekundarno zanimanje i bavi se energijom i frekvencijom prostora; starim znanjima iz Vastu-a koje je starije od FengShui – termin koji se vrlo često koristi u ovoj industriji ali više iz trenda nego iz pravog znanja. To je malo teško za objasniti ali postoje prostori u koje sam ja samo ušla, naježila se i izašla. Energija, kao i struja, je nevidljiva sila koju svaki prostor ima. Zavisno od ljudi koji borave tu, oni mogu tu energiju da uvećaju ili umanje. Dobar primjer za pozitivnu psihologiju prostora bi bilo kontra pitanje za čitaoce: sjećaš li se one kuće u kojoj si se uvijek osjećao dobrodošao; kuće u kojoj je uvijek smijeh vladao; trpeza bila otvorena za sve? E to je pozitivan primjer i vrlo vjerovatno da su se svi principi Vastu-a tu slučajno poklopili jer ja još nisam upoznala dizajnera da mu je ovo sfera izučavanja a direktno utiče na kvalitet našeg života.

    Na šta ste najviši ponosni u svom dosadašnjem radu?

    To što sam kao kameleon, se sposobna prilagoditi svakom vremenu i prostoru, zemlji i kontinentu i da izvučem najbolje od date situacije. Što ne gradim svoju karijeru na političkim poznanstvima; zlobi; negativnoj energiji uopšteno.

    Koji su Vaši planovi i očekivanja u budućnosti?

    Mi planiramo a Viša Sila – određuje. Mnogo stvari sam do sada planirala i na kraju su ispale kako su trebale ispasti. Ono što je u mom srcu i što ja vidim kao svoj dalji poziv je biti edukator i prenijeti svo ovo znanje o izradi projekta, 3D crtanju, 3D vizualizaciji i animaciji. Ali ja dok pišem ovaj tekst, radim na svojim snovima. Na jesen planiram da launchujem najopsežniji kurs za profesionalne dizajnere interijera na našem jeziku. Na to sam vrlo ponosna i jedva čekam da ugledam rezultate svog rada odnosno primjene mog prenesenog znanja.

    Must Read

    spot_img