ILMA SADIKOVIĆ: Došao je povratak renesansnog klasičnog make-up looka

Ilma Sadiković iz Sarajeva završila je fakultet za opći menadžmet, ali već dvije godine aktivno se bavi šminkanjem.

Na početku razgovora za dobarportal.net ova 26-godišnja djevojka nam je ispričala odakle njen interes da se bavi šminkanjem.

“Kao i svaka djevojčica prirodno interesovanje za šminkom, koje je odrastanjem dovelo do želje da ljepši pol uljepšavam. Jer često to povećava samopouzdanje i samim tim daje osjećaj sreće i sigurnosti. Pa sam i ja ispunjena kada vidim svoje klijentice zadovoljnim i sretnim”, kaže Ilma Sadiković.

Potom govori šta je ključno u procesu šminkanja i koliko je to zapravo zahtjevan posao.

“Ključna stvar u procesu šminkanje jeste upoznavanje crta lica svakog pojedinca, pravilno određivanje tonaliteta kako pudera, tako i sjenila i također istu prilagoditi godinama klijentice. Poprilično zahtjevan posao, koji je također često podcijenjen rečenicom “hajd’ mi samo…“. Da je to “samo” ne bih bila na toj stolici”, ističe naša sagovornica.

Ilma Sadiković (FOTO: Ilma Sadiković, privatni arhiv)

Ne krije da koristi mnogo kozmetičkih brendova.

“Od Chanela, Diora, Huda beauty, Tarte, Morphe, ABH, Fenty Beuaty, Charlotte Tilbury, Nars. Gdje je svaki brend zasebno po meni za nešto određeno najbolji. Ali sto se tiče maskare to je uvijek Essence, do sada ni jedan visoki brend nije pobijedio drogerijsku maskaru”, navodi ova mlada Sarajka.

Zatim se osvrnula i na trendovi koji su sada aktuelni kada je riječ o šminkanju.

“Glossy, latte, micro, pumpkin – popis je poprilično dugačak. Došao je povratak renesansnog klasičnog make-up looka ili što se trenutno najčešće koristi izraz “less is more”. Biserna koža uz dobar high lighter daje sliku profinjenost, sofisticiranosti, nježnosti, kakav je i sam ljepši pol. Mogla bih dugo na ovu temu govoriti”, kazuje Ilma Sadiković.

Ilma Sadiković (FOTO: Ilma Sadiković, privatni arhiv)

Upitali smo je i šta sve sadrži njena kozmetička torba.

“Sa mnom je uvijek sve full. Ali ono što je definitivno “moranje” da žena ima sa sobom, to je naravno kralj kozmetičke torbe: ruž za usne. Zatim mini korektor, obavezan puder u prahu ili kamenu, ogledalce i pinceta, hidratantna krema, blaznice za uklanjane šminke ili vlažne maramice. Nadam se da nisam nešto zaboravila”, izjavljuje naša sagovornica.

Podijelila je i neke beauty savjete drugim djevojkama.

“Prije svega željela bih naglasiti da je jako važno održavati higijenu i voditi računa o svom licu. Živimo u vremenu gdje su nam informacije i dezinformacije dostupne, pa ih trebamo naučiti sortirati, i naravno uvijek slušati stručnu osobu kada je u pitanju njega lica. Također, jako bitna stvar, zaštiti kožu prije nanošenja pudera, znati šta vašem licu odgovara i time se voditi”, napominje ova lijepa Sarajka.

Ilma Sadiković (FOTO: Ilma Sadiković, privatni arhiv)

Dodaje da nije pobornik niti protivnik estetskih zahvata ako je nešto stvarno estetski narušeno i nužno za “popravku”.

“Fileri su postali nekako trend današnjice. Na sebi sam jedino filerima korigovala usne i na tome bih ostala. Čovjek mora da nauči da voli i prihvati sebe onakvim kakav jeste. To je osjetno “publici”, okruženju. Zadovoljstvo dolazi iznutra, ne skalpelom. Ali svakom svoje”, podvlači Ilma Sadiković.

Otkrila nam je šta je čini sretnom osobom.

“Rekla bih više faktora, ali porodica za mene nije faktor život, nego smisao i preduslov i naslov za sve. Altruista sam, pa uživam u iskrenim prijateljstvima i jako me usreće prave životne vrijednosti koje primijetim kod ljudi ne samo u govoru, nego i u praksi, jer je toga stvarno malo. Dosta se svelo samo na materijalizam. Razumijem, jeste potreba, ali nije osnova. Tako da, dobro razmisliti. A djeca su opet zasebna radost. Tetka sam troje divne djece hvala Bogu u kojima mnogo uživam i dopingujem se”, naglašava naša sagovornica.

Ilma Sadiković (FOTO: Ilma Sadiković, privatni arhiv)

Smatra da naše društvo ima predrasuda prema mladim, uspješnim djevojkama.

“Itekako! Ali pripisat’ ćemo to nedovoljnom radu na sebi, nezadovoljstvu, te “praznoj glavi” kojoj samo jezik kao motor radi, ostalo je za ukras”, poručuje ova zanosna Sarajka.

Završava da ima mnogo planova za budućnost, kao i svaki čovjek.

“Tako da ću za budućnost samo reći ako Bog da, a kada dostignem i realiziram planirano rado ću tada pričati o tome”, zaključuje Ilma Sadiković.

Ilma Sadiković (FOTO: Ilma Sadiković, privatni arhiv)