Aida Lalić – Svestrana Tuzlanka s osmijehom na licu

Tuzlanka Aida Lalić primjer kako kombinirati različite strasti u jedan bogat život. Naime, ova 30-godišnja djevojka je diplomirana ekonomistica, ali i zaljubljenica u prirodu, ples, sport i modu.

Također, već dvije decenije aktivna je folklorašica, a pored toga, opušta je i šminkanje te joj boje pomažu da izrazi svoju kreativnost i inspiraciju na najljepšem “platnu”, licu.

„Smatram sebe svestranom osobom, tako da sam prilično neodlučna bila po pitanju izbora profesije u periodu srednjoškolskog obrazovanja, svake godine bih imala drugu oblast ljudske djelatnosti za favorita. Između ljubavi prema ekonomiji, farmaciji, stranim jezicima… u konačnici sam se odlučila za ekonomski fakultet jer smatram da pruža širok dijapazon oblasti koje me zanimaju“, govori Aida Lalić.

Aida Lalić (FOTO: Aida Lalić, privatni arhiv)

Dodaje kako je na poziv drugarice prisustvovala jednoj od proba folklora koji je od tada postao veliki dio njenog života i ljubav koja ne prestaje.

„Oko 20 godina sam član folklorne sekcije GKUDDD-a Bosna Tuzla. Prednosti folklora su te da sam kroz to razdoblje upoznala jako puno ljudi, prijatelja, obišla dosta mjesta, vidjela različite kulture, različitosti pjesme, plesa… Folklor odgaja mlade ljude, uči ih tradicijskoj kulturi naroda, zajedništvu, lijepom ponašanju, prihvaćanju u različitosti“, ističe naša sagovornica.

Tvrdi da je sam folklor mnogo više od same fizičke aktivnosti.

„Imamo veliku raznolikost koreografija, nošnji i muzičkih aranžmana. Kroz pjevanje, ples, glumački izražaj tokom igre preslikava se tradicija, jezik, identitet…“, izjavljuje ova Tuzlanka.

Aida Lalić (FOTO: Aida Lalić, privatni arhiv)

Upitali smo je i kako uspijeva uskladiti sve obaveze.

„Uskladiti sve želje, obaveze i mogućnosti se može uz veliku volju, trud i ljubav prema onome što radimo. Svaki dan mi je ispunjen brojnim obavezama koje rješavam s velikim zadovoljstvom i osmijehom na licu jer su one zapravo moj život i u sve sam se upustila zato što ih volim“, navodi Aida Lalić.

Ne krije da je i modeling obilježio jedan kratak period njenog života prijavom na jedno takmičenje.

„Imalo je svakako utjecaj na razvoj moje ličnosti, donijelo mi je mnoga poznanstva, prijateljstva. Smatram da je generalno balkanska modna scena jako raznovrsna. U Bosni i Hercegovini ima dosta talentovanih kreatora čiji rad jako cijenim. Također Bosna i Hercegovina obiluje šarenolikom ponudom domaćih brendova čiji su proizvodi izrađeni od jako kvalitetnih materijala“, kazuje naša sagovornica.

Aida Lalić (FOTO: Aida Lalić, privatni arhiv)

Prema njenim riječima, konstantna njega je neophodna za lijep izgled.

„Najbitnije je da se osjećate dobro u svojoj koži, nosite dobru energiju i zračite unutrašnjom srećom. Moja beauty rutina je nešto za što uvijek imam vremena i što praktikujem i kad sam najumornija, a to je skidanje šminke pred spavanje, umivanje lica ( koristim prirodne sapune) i uvečer nanošenje seruma i masaža lica uljem (nekad je to arganovo, ružino ili bademovo…). Nastojim koristiti što prirodnije proizvode. Ujutro nakon umivanja nanosim hidratantnu kremu i nakon toga make up“, priča ova harizmatična djevojka.

Napominje da se koža njeguje kako izvana tako i iznutra, pa je u tom smislu i ishrana jako bitna.

„U proteklom periodu sam imala konsultacije s doktorom funkcionalne medicine koji je također i nutricionista, te sam korigovala ishranu. Nastojim se hraniti zdravo i uravnoteženo i osjećam se dobro. Preferiram mediteransku kuhinju s puno voća, povrća, salata, ribe i trudim se kupovati proizvode iz organskog uzgoja. Okružena sam pozitivnim ljudima i pored plesa nastojim odraditi treninge u toku sedmice“, kaže Aida Lalić.

Aida Lalić (FOTO: Aida Lalić, privatni arhiv)

Zatim nam je otkrila i na šta je najviše ponosna u dosadašnjem radu i životu.

„Ponosna sam na sve dosadašnje odluke i postignuća, svoju borbenost, energičnost, veliku količinu volje i želje zbog koje sam danas ono što jesam i na moju porodicu koja mi je u svakom trenutku bila podrška“, naglašava naša sagovornica.

Potom se osvrnula i na predrasude koje društvo ima prema mladim, obrazovanim i lijepim djevojkama.

„Svjesna sam da će uvijek biti i pozitivnih i negativnih komentara, da će bez obzira na to kakvi ste, ljudi pričati što žele. Mislim da nema potrebe da se opterećujemo takvim mišljenjima“, jasna je ova divna djevojka.

Aida Lalić (FOTO: Aida Lalić, privatni arhiv)

Priznaje da cijeni lijepe riječi i komplimente, a posebno savjete, pohvale od dragih ljudi.

„Kada je u pitanju partner, on mora biti dobar, ostvaren, iskren čovjek. Važno je da pronađete nekog s kim se osjećate sretno i dijelite slične životne vrijednosti i ciljeve“, podvlači Aida Lalić.

Na kraju razgovora poručuje da i u budućnosti želi biti sretna, zadovoljna, ispunjena, okružena kvalitetnim, dobrim ljudima te će nastaviti voljeti ono što radi i raditi ono što voli.

„Svaka godina donosi nova iskustva i ako iz njih učimo i konstantno radimo na ličnom razvoju, onda našu zrelost prati osjećaj mira, razumijevanja za druge, ali i samoga sebe, te osjećaj ispunjenosti koji se sastoji od zadovoljstva vlastitim životom i prihvaćanja onog što nam isti donosi“, zaključuje naša sagovornica. 

Aida Lalić (FOTO: Aida Lalić, privatni arhiv)