ADISA MUJČINOVIĆ: Mlada poduzetnica koja ruši predrasude

Adisa Mujčinović, diplomirana je ekonomistica menadžmenta i preduzetništva, a ova 25-godišnja djevojka ima i vlastiti biznis Avant Garde lingerie te se bavi krojenjem i šivenjem ženskih pidžama od satena i muslina.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da u današnjem vremenu globalizacije i široke konkurencije na tržištu, svaki pojedinac treba sebi stvarati prilike za rad i usavršavanje.

“Istraživanjem tržišta sam stekla utisak da je kod drugih poslodavaca teško pronaći posao. Pokretanjem ličnog biznisa imala bi praktičnu primjenu stečenog fakultetskog obrazovanja, vlastiti projekat, a stvaranje vlastitog proizvoda na tržištu, strast prema vlastitim idejama i kreiranju, samostalno upravljanje i organizovanje posla. Kao mala gledala sam mamu kako od ničega stvara nešto. Vremenom, želja za istim se probudila. Imala sam ograničen pristup lijepim i ženstvenim stvarima i odjevnim predmetima, te sam odlučila da to želim promijeniti. Na taj način je počeo moj poslovni poduhvat”, priča Adisa Mujčinović.

Nastavlja da danas ima poslovni poduhvat pod nazivom Avant Garde lingerie u čijem asortimanu proizvoda se može pronaći ženski veš, spavaći program i ukrasi za kosu.

“Na početku asortiman se zasnivao samo na vešu, odatle dolazi i riječ ‘lingerie’ u samom nazivu. Ali danas asortiman je izmijenjen i on obuhvata spavaćice, ogrtače, setove pidžama, jastučnice, kape za spavanje i gumice za kosu. Ono što me čini sretnom je to da je svaki od artikala iz ponude pronašao svoje kupce, te se niti jedan artikal ne može izdvojiti kao manje ili više uspješan. S obzirom na to da cjelokupan proces radim sama, moram priznati da je ovakav način rada jako zahtjevan. Potrebno je uložiti dosta vremena, truda, strpljenja i odricanja kako bi se stvorio rezultat. Ono što bih posebno izdvojila je to da vi ustvari nemate radno vrijeme. Dan vam traje onoliko dok ne završite neki projekat”, navodi ova mlada poduzetnica.

Adisa Mujčinović (FOTO: Privatni arhiv)

Dodaje da su način na koji kreira svoj asortiman proizvoda i materijali s kojima radi ono što je izdvaja na tržištu.

“Svaki od artikala radim po mjeri kupca – veličinu i boju biraju oni sami, prilagođavaju sebi. To znači da artikle ne skladištim nego nastaju tek nakon zaprimanja narudžbe, pidžama je rađena samo za vas ili osobu kojoj želite pokloniti. Materijali od kojih radim artikle su armani saten, koji se ubraja u luksuznu metražu, i muslin. Pidžame od muslina su na našem tržištu rijetke, a ono što daje prednost ovoj tkanini je to što je hipoalergenska”, kazuje sagovornica.

Smatra da je bosanskohercegovačko društvo opterećeno mnogobrojnim predrasudama.

“Ali u današnjici možete sresti sve veći broj žena koje tome uspješno prkose. I sebe mogu ubrojiti u jednu od njih. Naučila sam da se treba konstantno dokazivati, svaku priliku maksimalno iskoristiti, pokazati svojim primjerom da se može boriti protiv predrasuda, i ne dopustiti da nam loši komentari poljuljaju samopouzdanje i cilj”, jasna je Adisa Mujčinović.

Avant Garde lingerie

Naglašava da će i budućem periodu nastojati širiti asortiman Avant Garde lingerie, kako sa novim modelima, tako i sa novim bojama i dezenima.

“Ukusi su različiti i smatram da se svakoj ženi treba pružiti mogućnost da za sebe pronađe nešto što joj odgovara i što je potrebno za njenu svakodnevnicu. Sve to će se nastaviti raditi kroz isti model rada po kojem sada radim”, kaže ova ambciozna djevojka.

Uvjerena je da ne postoji granica u onome što mašta može postići te da ne trebamo sputavati sami sebe jer smo upravo mi ti koji trebamo gurati i tjerati sebe ka boljem.

“Kada ostvarite jedan cilj uvijek gledajte koji je novi u tom poduhvatu i fokusirajte se na njega jer se samo na taj način može napraviti rezultat. Moramo zadržati postojanost i prije svega vjeru u sebe. Moramo vjeravati da smo za nešto daroviti i da to nešto moramo postići po svaku cijenu. Ne treba čekati da sve bude kako treba, jer nikada neće biti sve savršeno. Uvijek će biti izazova, prepreka i manje savršenih uslova. To znači da treba početi sada. Sa svakim korakom biti ćeš sve jači i jači, vještiji i vještiji i pouzdaniji. Ili ćeš se kretati kao dio svoje priče ili ćeš stajati izvan vlastite priče”, zaključuje naša sagovornica.

Avant Garde lingerie