More
    HomeKULTURASFFPRIZNANJE ZA REDATELJA: Marku Cousinsu uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. SFF

    PRIZNANJE ZA REDATELJA: Marku Cousinsu uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. SFF

    Na svečanoj ceremoniji otvaranja 29. Sarajevo Film Festivala u Narodnom pozorištu u Sarajevu, redatelju i piscu Marku Cousinsu uručeno je Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala kao priznanje za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

    Inače, prvi dolazak ovog škotsko-irskog redatelja u Sarajevo bio je za vrijeme opsade grada, sredinom 1990-ih. Zajedno s predstavnicima Međunarodnog filmskog festivala Edinburgh posjetio je kino Obala Art Centar, gdje su u znak podrške građanima Sarajeva u opkoljenom gradu prikazivali filmove. To je kino bilo kolijevka Sarajevo Film Festivala.

    Foto: Elma Nikšić/Dobarportal.net

    „Donijeti filmove s Međunarodnog filmskog festivala u Edinburghu u Sarajevo tokom njegove opsade, pokazalo mi je zašto su filmovi važni. Većina onoga što sam od tada uradio, bilo je pod utjecajem tih strašnih, inspirativnih sedmica 1994. godine. Povratak u Sarajevo, po prvi put nakon 29 godina, u meni će probuditi bujicu emocija. Počasno Srce Sarajeva u mom će domu imati počasno mjesto i podsjećati me na potrebu da rizikujem, da djelujem u solidarnosti. Još uvijek mogu učiti od mladića koji sam nekada bio, a još više od pionira u Sarajevu koji su shvatili da filmovi nisu samo zabava, nego ključni dio naših života. Tako sam zahvalan”, rekao je Mark Cousins.

    U kontekstu uručenja priznanja Počasno Srce Sarajeva Marku Cousinsu, u sklopu programa Suočavanje s prošlošću Sarajevo Film Festivala bit će upriličena posebna projekcija njegovog filma MARCH ON ROME. 

    Must Read

    spot_img