MANEKENKA MELINA ČATAK: Voljela bih da svoju karijeru nastavim u Americi

Melina Čatak već dugi niz godina uspješno se bavi modelingom, a ova Sarajka svojim šarmom plijeni pažnju gdje god da se pojavi.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da je za uspjeh na modnoj sceni osim fizičkih predispozicija potrebno imati i osobnost.

“U manekenstvu je veoma bitna upornost zbog velike i sve veće konkurencije. Vrlo je lako odustati nakon prvog odbijanja. Od stotinu castinga možete proći samo jedan, ali vas to ne smije obeshrabriti jer možda baš idući casting bude taj koji će preokrenuti vašu karijeru. Sve ovisi od toga što želite postići u životu i koliko ste spremni dati. Morate biti profesionalni, imati dobar odnos sa suradnicima, od bookera, klijenta do ‘makeup artista’, dizajnera, fotografa…”, govori Melina Čatak.

Priznaje da joj je teško izdvojiti na šta je najviše ponosna u dosadašnjoj modeling karijeri.

“Određene revije i snimanja koje sam odradila bile su neka od najljepših i uzbudljivijih iskustava u mojoj karijeri kao npr. revije Albertu Feretti, Marc Jacobs, snimanje za Ghost i mnoge brojne kampanje”, kaže naša sagovornica.

Smatra da društvene mreže imaju veliki utjecaj i na modne trendove te da je velika količina osobnih informacija postala dostupna na društvenim mrežama.

“Koncept je doživio boom te razvio posve novu granu koju je društvene mreže prepoznao kao ključan kanal. Tako da mislim da dosta utječu na modne trendove. Društvene mreže su donijele mnogo pozitivnih stvari, no i negativnih. Mlađe generacije nemaju realnu sliku vrijednosti pogotovo glede fizičkog izgleda. Mislim da bi se u budućnosti trebalo pozabaviti oko vraćanja u fokus pravih vrijednosti, a ne samo fizičkog izgleda i pitanja ljepote”, navodi Melina Čatak.

Potom je poredila modeling scenu u Bosni i Hercegovini s onom evropskom.

“Domaći dizajneri zaista su u korak sa svjetskima, ali Bosna i Hercegovina je mala država, i u njoj se ne može ostvariti veliki, svjetski uspjeh”, izjavljuje naša sagovornica.

Obzirom na to da je i studentica, napominje da za sada dosta uspješno usklađuje sve svoje obaveze te da ima punu podršku porodice i prijatelja koji joj daju vjetar u leđa da sve stigne.

“Da budem iskrena, ja ne planiram previše. Idem svojim putem. Za sada imam dogovorenih angažmana širom Evrope, a u budućnosti bih voljela da svoju karijeru nastavim u Americi. I naravno da sve svoje obaveze mimo modelinga stignem uskladiti jer ne bih voljela da mi se desi da nakon završene karijere u modelingu ne znam šta ću dalje raditi u životu. Tako da pored modelinga ulažem u sebe u svim segmentima”, zaključuje Melina Čatak.