More
    HomeDOBARNEJRA MUSIĆ, AUTORICA KAMPANJE “rakOFF”: Podijelila svoju priču o borbi protiv karcinoma

    NEJRA MUSIĆ, AUTORICA KAMPANJE “rakOFF”: Podijelila svoju priču o borbi protiv karcinoma

    Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svakog 4og februara, kako bi se podigla svijest o oboljelima od raka, prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju istoga, te kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije, piše “good” portal.

    Nejra Musić je jedna posebna i izuzetna djevojka, kojoj je sa samo 16 godina dijagnosticiran karcinom limfnih žlijezda. Nakon godina ustrajne i hrabre borbe, heroine i primjera izdržljivosti, želje i volje, te pored toga terapija, bolničkih kreveta, uz svu moguću podršku porodice, prijatelja i momka, Nejra je izliječena. Upisala je studij, a danas je diplomirani pedagog i psiholog, ali i poduzetnica. Nejrina misija je vrlo jasna, cilj su joj djeca koja prolaze određene prepreke, ljudi, te emocija koju šalje svim ljudima koji se nalaze u njenom okruženju, a pored toga autorica je kampanje “rakOFF” te poziva sve ljude da budu dio iste.

     

    FOTO: Nejra Musić/privatni arhiv

    Šta Vas je najviše pokrenulo i inspirisalo u onome što danas radite?

    Mogu reći da sam sama najveći pokretač svega što trenutno radim, jer sam prvenstveno sebi obećala uspjeh. Kada dobijete drugu priliku za život, sve vas pokreće i motiviše. Ako krenem od sebe, najbolja verzija sebe sam postala onog dana kada sam stvari uzela u svoje ruke i odlučila da upišem fakultet, i sve ono što sam imala kao praksu u životu potkrijepim znanjem. Tada sam sama sebi dala najveći vjetar u leđa, i mogu reći da su to jedni od najljepših dana u životu bez obzira na to što nisam bila kao ostali. Vrlo je teško bilo “stići” one koji su do tog momenta sjedili redovno u školskim klupama. Nažalost do tada, ja sam bila osuđena na učenje pod posebnim uvjetima, koje ne želim da bilo ko upozna.

    Inspiracija je oduvijek bila majka. Žena koja je u svakom trenutku bodrila sve moje ideje, sve moje zamisli ali i ono da mogu uspjeti. Vrlo je važno imati podršku, i to govorim kroz sve svoje borbe sa životom.

    Koje su ključne poruke koje želite da pošaljete ljudima koji vas prate?

    RAK NIJE KRAJ!

    Podrška je pola izlječenja. Rečenica je koju skoro svaki dan objavim na svom instagram profilu. Evo, nećemo se vezati za RAK koji sam ja prošla, vezat ćemo se za bilo koji mali problem- sve je lakše kada prolazimo sa nekim. Da li je to vaš roditelj, brat, sestra, prijatelj ili partner – lakše je. Moramo pokazati da smo dovoljno edukovani, i da svojim pitanjima ne ostavljamo duboke traume i loša iskustva za dalje djelovanje u društvu, s toga, edukacija je vrlo bitna. Mislim da kroz svoje statuse pričam o svemu, i dotičem se toga da ljudi znaju osnovne informacije o bolesti.

    Vrlo važno je pričati i o tome da nije lako biti osoba koja će sa ovakvim problemom morati da se vrati svakodnevnom životu. Govorim o razumijevanju! Vrlo je važno.

     

    FOTO: Nejra Musić/privatni arhiv

    Koja vrsta podrške je Vama bila ključna?

    Porodica. Pokretač moje želje i volje bila je porodica. Vrlo je važno kako i sve vrjeme navodim imati nekoga ko će sa vama stajati i boriti se sa rakom.

    Djeluje čudno, ali svaki stisak ruke, svaki osmijeh ali i emocionalna toplinapomogli su mi da prije napustim bolnicu.

    Dio intervjua preuzet, te ostatak teksta pročitajte na OVOM LINKU.

    Must Read

    spot_img