SELMA MALIČBEGOVIĆ: Moj savjet svakoj djevojci je da bude svoja

0
95

Selma Maličbegović već dvije decenije uspješno vodi modnu agenciju Fashion M iz Zenice.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da je u svijet modelinga uplovila s petnaest godina i tada se potpuno zaljubila u modu i modne događaje i to je postala njena strast, ljubav i osnovni posao.

„Nakon učešća na izboru za miss Bosne i Hercegovine, s modnim fotografom i timom iz Zenice pokrenuli smo modnu agenciju koja se tada zvala Fashion, to je bilo prije dvadeset godina“, govori Selma Maličbegović.

Dodaje da je najviše ponosna što ima priliku raditi s mladima i što im pomaže da se ostvare i kao modeli ali i kao osobe.

„Kao lider imate priliku da dodirnete živote mladih djevojka i da im vlastitim primjerom i podrškom pomognete da postanu najbolja verzija sebe, da ih ohrabrite da krenu hrabro kroz život“, kaže naša sagovornica.

Selma Maličbegović (FOTO: Selma Maličbegović, privatni arhiv)

Potom je komentirala modnu scenu u Bosni i Hercegovini.

„Naša zemlja ima vrhunske radnike u oblasti tekstila, kože i obuće, vrhunske fabrike koje proizvode za velike brendove, mnogo dobre i kreativne dizajnere, samo nam nedostaje brendinga i pokretanje vlastitih prodajnih mjesta i ulaganja u vlastite modne kolekcije. Radimo na tome“, izjavljuje Selma Maličbegović.

Prema njenim riječima, za uspjeh u modelingu ali i životu potrebna je vjera u sebe, stav, posebna harizma i mnogo sreće, te naravno i fizičke predispozicije.

„Imamo mnogo lijepe djevojke, bilo je dobrih primjera uspješnih modela iz naše zemlje na stranim tržištima, jedini problem je u spremnosti na odricanje, to jako često bude prepreka za uspjeh naših modela. Moj savjet svakoj djevojci je da bude svoja, da se obrazuje, trenira i da ulaže u sebe. Stav i samopouzdanje dolazi iz znanja i ulaganja u samog sebe“, navodi sagovornica.

Selma Maličbegović (FOTO: Selma Maličbegović, privatni arhiv)

Potom se osvrnula i na utjecaj društvenih mreža na modne trendove.

„Postalo je presudno da budete vidljivi na društvenim mrežama da bi bili prepoznati. Digitalni marketing polako preuzima primat u svijetu promocije i oglašavanja, u svemu pa i plasmanu trendova“, tvrdi Selma Maličbegović.

Napominje da je velika razlika u potražnji modela iako su danas i muški modeli sve više prisutni. 

„Još uvijek se više traže ženski modeli jer su žene te koje više pažnje pridaju kupovini pa i brendovi više ulažu u plasman kolekcija i trendova za žene. Primjetno je da se u posljednjih nekoliko godina i to mijenja i sve više i muški modeli imaju priliku da rade i budu angažirani i prisutni“, priča sagovornica.

Poručuje da u narednoj godini planiraju pokrenuti veliki događaj koji bi okupio sve domaće brendove koji rade gotove proizvode, te ih žele predstaviti javnosti.

„Planiramo formirati klaster koji bi radio na promociji domaće modne industrije. Imamo u planu i formiranje tima vrhunskih modela koje ćemo predstaviti producentima reklama, vlasnicima modnih brendova, producentima spotova i svima koji imaju potrebu da angažiraju obučene i kvalitetne modele u cijelom regionu. Projekt Fotomodel Bosne i Hercegovine će u narednoj godini dati priliku i muškim modelima da se takmiče i postanu dio modne scene regiona“, zaključuje Selma Maličbegović.