ALMEDINA ZAHIROVIĆ: Često je zanimljivije ono što je skriveno

Almedina Zahirović iz Tuzle završila je obrazovanje medicinske struke i sada ima svoj vlastiti biznis, odnosno bavi se prodajom haljina.

U razgovoru za dobarportal.net ova 27-godišnja djevojka ističe da je od nedavno počela ostvarivati svoj dječji san a to je dizajn i izrada haljina.

„Od malena sam imala želju i sve sam govorila da ću jednog dana da pomažem ljudima ali pored toga pa mogu slobodno reći da sam bila ono pravo malo žensko koje se od malih nogu formiralo u djevojku kakva sam danas. Puno me je zanimalo kuhanje, šminkanje, crtanje, moda… Sjećam se da sam kao mala sate provodila s barbikama praveći im odjeću, maštala kako bi to izgledalo, kreirala, a zatim tako mala primjenjivala u praksi gdje sam molila mamu da me nauči da šijem“, priča Almedina Zahirović.

Kada je riječ o modnoj sceni na našim prostorima, mišljenja je da kao tekstilna industrija nije baš toliko dovoljno razvijena.

„U globalizaciji prevladavaju svjetski trendovi koji se primjenjuju i kod nas. Nedostaje mašte, nečega jedinstvenog što još nije viđeno, ličnosti, stvorenog iz svog sistema normi i vrijednosti. I mislim da se velika tendencija daje tom nekom casual stilu gdje se gubi elegancija i ženstvenost. I također, svoje atribute možete istaknuti i diskretnije. Imajte na umu da je često zanimljivije ono što je skriveno“, izjavljuje naša sagovornica.

Almedina Zahirović (FOTO: Almedina Zahirović, privatni arhiv)

Dodaje da njena omiljena odjevna kombinacija uglavnom zavisi od okolnosti i situacije u kojoj se nalazi.

„Ako bi morala da izaberem definitivno bi to bila haljina, previše volim haljine zato sam se i odlučila da fokus dam na haljine u svom poslu. Ali je neizbježno da se volim igrati s modnim kombinacijama ali sve to vodi negdje ka eleganciji, profinjenosti, ležernosti, umjerenosti…jer eto, jednostavno sam takav sam tip. Također, modni stil svake osobe ocrtava nju samu kao i njen karakter. Odijelo ne čini čovjeka ali može itekako mnogo da kaže o njemu“, govori ova Tuzlanka.

Tvrdi da je genetika najviše zaslužna za njenu vitku liniju te da voli sve da jede, ali da su fizička aktivnost, zdrava prehrana i kvalitetan san nešto veoma važno za održavanje našeg zdravlja jer u suprotnom kad tad bi se to odrazilo na naše tijelo kako na fizički izgled tako i na psihičko stanje.

„Lijepo je sve to namontirati se spolja ali treba se znati srediti i iznutra. Ja volim inače puno putovati, volim istraživati različite kulture, običaje, društva. Također volim puno prirodu, relaksirajuće šetnje, sve ovisno o našim afinitetima. Vodim se rečenicom, izgubi se u prirodi da bi se ponovo pronašao. I to je zaista tako, volim tu da napunim baterije i spremim se za predstojeće dane. Jer to zaista dosta utiče na naše psihofizičko zdravlje. Kakve su ti misli takav ti je i život. A sve to ide i povezuje se jedno s drugim. Odjeća je prema mom mišljenju samo nešto trenutno što te može razveseliti, ispuniti i uljepšati ti dan. Meni je dan uljepšan kad vidim osmijeh na licu svoje mušterije, brojne poruke i komentare da su prezadovoljne i riječi kako sam im uljepšala tom haljinom cijeli njihov dan. Ali sve je to ponavljam, nešto trenutno, čovjek stalno mora duhovno raditi na sebi da bi kontinuirano bio ispunjen pozitivnim mislima“, naglašava Almedina Zahirović.

Almedina Zahirović (FOTO: Almedina Zahirović, privatni arhiv)

Nastavlja da se u njenoj kozmetičkoj torbici može svašta pronaći.

„Ja svega stavim i sve kažem ‘neka ima, za svaki slučaj’ i tako spakujem cijeli svoj život (smijeh), šalu na stranu. Od beauty dodataka tu je na prvom redu četka za kosu, jer mi je kosa slaba tačka, parfem naravno i ruž za usne“, navodi naša sagovornica.

Potom je dala nekoliko beauty savjeta svim djevojkama. 

„Mi smo satkane kao nježniji spol i zato svako žensko treba da drži do sebe i vodi računa o njezi kože, kose, noktiju, zuba, potruditi se i imati redovan, kvalitetan san koji je itekako važan, hidratizacija (piti dosta tekućine), primjenjivati što prirodnije maske za kožu i kosu. Pogotovo za kosu, to možete i same napraviti jer današnji preparati su prepuni hemije i silikona te djeluju agresivno. Što se tiče lica, posebno obratiti pažnju na proizvode koje uzimate, jer nije svaki tip kože isti i ne djeluje na svakoga isto. Ne uzimati svašta, rješenje je u tome da pronađete proizvode koji odgovaraju vašoj koži i da ih nanosite vrlo umjereno“, poručuje ova Tuzlanka.

Almedina Zahirović (FOTO: Almedina Zahirović, privatni arhiv)

Konstatira da društvene mreže u mnogome utiču na modne trendove, što je koliko dobro toliko i izuzetno loše.

„Dobro je što možeš eto vidjeti mnoge prelijepe djevojke i odjevne kombinacije ali je loše jer društvene mreže sve više prezentiraju modne trendove gdje djevojke teže da se uklope u taj tandem iako one možda imaju neki svoj stil. Znam i par primjera gdje su djevojke iz svog nekog stila uskočile u ovaj koje društvene mreže plasiraju samo eto da bi udovoljile svijetu a ne sebi. A tu se već stvara i psihički problem, javlja se nesigurnost i strah od neprihvaćanja okoline, osoba nije više ono što je ona, gubi sebe, gubi osjećaj vlastite sreće, zadovoljstva, svoju ličnost, svoj karakter, bude izgubljena u masi istih“, napominje Almedina Zahirović.

Priznaje da nije zagovornica estetskih zahvata jer smatra da to već prelazi u opsesivno ponašanje.

„Kako je krenulo mislim da će za neko vrijeme trebati identificiranje osobe. To mi je već posljedica unutrašnjeg nezadovoljstva, frustracija i manjak samopouzdanja. Nažalost, enormno je veliki broj djevojaka koje danas liče jedna na drugu. To se čak počelo raditi u tolikoj mjeri da se mijenja lični opis. Umjesto svojom ličnosti djevojke se ističu potpunim odsustvom karaktera i originalnosti. Meni su u redu estetski zahvati ako to nekome ugrožava zdravstveno stanje ali ovo što se danas radi prema mom mišljenu je katastrofa. Nema ružne žene, sve žene su lijepe i svima je dragi Bog dao ljepotu, lice i tijelo na kojoj trebamo biti zahvalne i za koje smo dužne njegovati je najbolje što možemo. Savršenstvo ne postoji i ta težnja ka istim je suluda/besmislena i ne treba težiti da se bude idealan za svakoga već poseban za nekoga“, jasna je naša sagovornica.

Almedina Zahirović (FOTO: Almedina Zahirović, privatni arhiv)

Otkriva da trenutno nije u ljubavnoj vezi.

„Kod muškarca mi je bitno da je ambiciozan, da ima jasne vidike na budućnost, da je neko s kim ću hrabro koračati kroz život, koji će mi biti podrška u svemu. Naravno, uz sve to ide međusobno povjerenje, poštovanje i osjećaj sigurnosti. A smisao života je biti nekom štaka u životu a ne odustati od njega. Da se ne bude samo tu kada su lijepi dani nego kada dođu teški dani i život prekriju oblaci. Tad se istinski poznaje vrijednost te osobe“, saopćava ova Tuzlanka.

Osvrćući se na pitanje o komentarima, kazuje da danas svako ima pravo na svoje mišljenje.

„Nisam se još uvijek susrela s nekim ružnim komentarom što mi je drago a i da jesam ne bi me sigurno doticalo. To su većinom komplimenti gdje sam ja naravno zahvalna“, obznanjuje Almedina Zahirović.

Zaključuje da ne voli puno pričati o svojim planovima u budućnosti.

„Volim to da u tišini radim, ostvarujem i da sve ide svojim tokom. Mogu samo reći da uskoro imam u planu da se odselim iz Bosne i Hercegovine, i da radim na svojim ciljevima a sve ostalo ostavljam da se to pokaže kroz moja djela“, završava naša sagovornica.

Almedina Zahirović (FOTO: Almedina Zahirović, privatni arhiv)