PRIZNANJE ZA MLADOG NAUČNIKA: Andreju Gajiću dodijeljena titula “Počasni ambasador Mediteranske obale”

0
46

U Neumu je održana završna konferencija projekta „Programa upravljanja obalnim područjem BiH (CAMP BH)“ i obilježen “Dan mediteranske obale”, koji je pokrenuo 2007. godine UN mediteranski centar za obale -PAP/RAC (Priority Actions Programme/Regional Activity Centre) radi jačanja svijesti o vrijednosti obalnih područja.

Andreju Gajiću, mladom naučniku i istraživaču u oblasti marinske biologije, koji je svojim znanjem i ekspertizom ovom projektu dao ogroman doprinos dodijeljena je titula „Počasni ambasador Mediteranske obale”, imenovan od strane Barcelonske konvencije (UNEP, PAP/RAC).

“Kao Ambasador Mediteranskog mora, zagovarat ću znanstveno utemeljenu i klimatski-pametno očuvanje vrsta, koje možemo postići kroz regionalno jedinstvene mjere za dugoročnu in-situ konzervaciju. Nadalje, zagovarat ću značaj donošenja novih spoznaja o vrstama koje su ocijenjene kao nedovoljno poznate na IUCN listama, te značajnom proširenju zaštićenih područja i njihovom kvalitetnijem menadžmentu. Moja trenutna istraživanja usredotočena su na razumijevanje iznimno rijetkih i vrlo ugroženih ajkula i raža u južnom Jadranu, njihovih ključnih staništa i naravno ugroženosti. Sa stečenim spoznajama nadam se da ćemo moći predložiti bolje regionalne mjere za zaštitu” izjavio je međunarodno nagrađivani naučnik Andrej Gajić koji djeluje u oblastima ihtiologije i patobiologije.

Dr. sc. Senad Oprašić, član biroa Barcelonske konvencije i GEF focal point kazao je da je nagrada dodijeljena kao priznanje za Andrejev ukupni znanstveni doprinos u Jadranskom moru, te ostatku Sredozemlja, kao i za značajan doprinos koji je dao u dopunama odredaba Barcelonske konvencije, te Aneksa II njenog Protokola.

“U ovom trenutku važno je naglasiti da je upravo Andrej odigrao i ključnu ulogu u razvoju biologije mora u Bosni i Hercegovini, koja je prethodno bila potpuno zanemarena”, naglasio je Dr. sc. Senad Oprašić.

Mr. oec. Josip Njavro, koordinator CAMP BiH, i pomoćnik načelnika općine Neum dodao je da je Andrej posebno vezan za Neum-Klek, jedini dio mora koji pripada Bosni i Hercegovini, gdje je započeo svoju karijeru, sproveo mnogobrojna znanstvena istraživanja koja su rezultirala originalnim podacima o brojnim značajnim vrstama, te dala preporuke za njihovu zaštitu.

“U svom radu Andrej aktivno radi na edukacijama i redovito surađuje s lokalnom zajednicom. U njemu vidimo trajnog znanstvenog suradnika u svim aktivnostima kada je u pitanju zaštita morskog i obalnog područja Bosne i Hercegovine, odnosno Neuma, koji tako dobro poznaje i uvijek mu se rado vraća”, izjavio je mr. oec. Josip Njavro.

Željka Škaričić, direktorica PAP/RAC za Mediteransko more istakla je da je Andrej međunarodno nagrađivani znanstvenik, koji je posvetio čitav svoj život ka boljem razumijevanju i zaštiti morskih pasa i raža.

“Naprosto smo bili zapanjeni njegovim jedinstvenom pristupom, ljubavlju, poštovanjem ali i velikim znanjem. Sigurni smo da će njegov način rada doprinijeti dugoročnoj zaštiti vrsta o kojima toliko brine”, zaključila je na dodjeli priznanja Željka Škaričić.