KARATISTKINJA ILMA RAHMANOVIĆ: Najviše me motivišu porazi

Ilma Rahmanović se počela baviti karateom 2009. godine i svoje prve korake je započela u Karate klubu Ilidža te s ponosom kaže da je već 13 godina aktivna članica tog kluba.

Nedavno je osvojila treće mjesto na Evropskom Univerzitetskom prvenstvu u karateu, a za dobarportal.net otkrila je ko joj je uzor u ovom sportu. 

“Kada je u pitanju karate svijet, moj najveći uzor svakako je Nermin Potur. Imala sam sreću da smo dugo vremena bili klupske kolege, tako da sam uz njega naučila mnogo toga”, kaže Ilma Rahmanović.

Dodaje da su joj najveća podrška porodica, trener Ramiza Potura i prijatelji, koji s njom prolaze kroz sve lijepe i manje lijepe trenutke.

“Najviše me motivišu porazi, iz kojih izvlačim pouke koje me tjeraju da treniram duplo više. Već od iduće sedmice krećem s pripremama za narednu sezonu, jer slijedi jako teška sezona, počevši od državnog prvenstva, koje je preduslov za nastup na Evropskom prvenstvu”, dodaje naša sugovornica.

Ilma Rahmanović (FOTO: Ilma Rahmanović, privatni arhiv)

Ova djevojka višestruka je prvakinja Bosne i Hercegovine u svim selekcijama, višestruka prvakinja Balkana, višestruka viceprvakinja Svjetskog kupa, vice prvakinja u ekipnoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu regija, bronzana na Evropskoj Univerzijadi, a kao najdraži uspjeh izdvaja prvu zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju u Prozor Rami 2011. godine.

Trenira najmanje deset puta sedmično. U periodu priprema za velika prvenstva i takmičenja, taj broj se u najmanju ruku uduplava. Najveći joj je san doživjeti tu čast i čuti himnu svoje Bosne i Hercegovine na vrhu svijeta. Stati na prvo mjesto svjetskog trona i time učiniti prvenstveno svoje roditelje i trenera najponosnijima.

Autor: Tea Iličić

Bilješka o autoru: Tea Iličić rođena je 1999. godine u Zenici. Aktivizmom se počela baviti još u srednjoj školi, odakle se zainteresirala za politologiju. Trenutno je studentica master studija međunarodnih odnosa i diplomacije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Svoje vrijeme posvećuje neformalnom obrazovanju, koje smatra zanimljivijim načinom učenja.