TREĆA GENERACIJA: ALPI program završilo 23 mladih političara i političarki

Institut za napredno liderstvo (ALPI) je program saradnje mladih koji dolaze iz različitih zajednica i političkih stranaka, koji zajedničkim snagama kreiraju politike i postižu konsenzus čime unapređuju političko djelovanje i dijalog.

Do sada ih je održano tri, a za dobarportal.net govorio je jedan od učesnika posljednje, Boris Čuković, magistar političkih nauka.

Boris Čuković (FOTO: Boris Čuković, privatni arhiv)

Na trećoj generaciji političke edukacije Instituta za napredno liderstvo (ALPI) učešće je uzelo 23 mladih političara i političarki koji dolaze iz 11 političkih stranaka sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine.

ALPI program za cilj ima da stvori mlade lidere, koji će u budućnosti obnašati određene političke funkcije , stvarajući mrežu mladih političara koji će zajedno surađivati i rješavati probleme u našoj državi.

“Izuzetno sam zadovoljan programom i svime što sam naučio, a najviše bih volio da istaknem predavanja koja su bila vezana za izborni zakon u Bosni i Hercegovini, što mi je pomoglo da još bolje shvatim njegovu kompleksnost. Također sam naučio i kategorički se obračati određenim ciljanim skupinama, koje imaju određene probleme, te dolaziti do rješenja istih”, rekao je Boris Čuković. 

Boris Čuković (FOTO: Boris Čuković, privatni arhiv)

ALPI program od učesnika očekuje da i prije samog učešća budu politički aktivni, te pruža priliku mladim ljudima iz različitih stranaka da ostvare dijalog, a samim tim povećava i efektivnost djelovanja mladih političkih lidera i liderki.

Autor: Tea Iličić

Bilješka o autoru: Tea Iličić rođena je 1999. godine u Zenici. Aktivizmom se počela baviti još u srednjoj školi, odakle se zainteresirala za politologiju. Trenutno je studentica master studija međunarodnih odnosa i diplomacije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Svoje vrijeme posvećuje neformalnom obrazovanju, koje smatra zanimljivijim načinom učenja.