More
  HomeDOBARDOBRE PRIČEPRILIKA: Otvoren novi konkurs za Mlade evropske ambasadore

  PRILIKA: Otvoren novi konkurs za Mlade evropske ambasadore

  Novi konkurs za prijavu Mladih evropskih ambasadora otvoren je na webalkans.eu. 

  Platforma Mladi evropski ambasadori (YEA) je kreativna mreža mladih aktivista sa cijelog Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija).

  YEA dolaze iz različitih sredina, ali svi dijele zajedničku viziju: Zapadni Balkan ujedinjen u svojoj različitosti, mjesto gde svi uče jedni o drugima, a zajedno o Evropskoj uniji, kroz kreativne projekte, sticanje novih vještina, povezujući se putem društvenih mreža, kao i kroz organizaciju inspirativnih događaja – uvijek vođeni idejom da je aktivizam mladih najmoćnija snaga za postizanje društvenih promjena.

  Cilj mreže je širenje vrijednosti na kojima počiva Evropska unija i podizanje svijesti o saradnji EU sa svojim partnerima sa Zapadnog Balkana, kao i predstavljanje opipljivih rezultata ove saradnje.

  Mreža mladih ambasadora također želi da pruži doprinos dijalogu o različitim temama, kao i podršku jačanju građanskog aktivizma i kroz zajednički rad za bolju budućnost. Mladi evropski ambasador ili ambasadorka je mlada osoba koji sebe vidi kao komunikativnu, željnu da dijeli vrijednosti na kojima počiva EU, učestvuje u projektima i događajima vezanim za EU integracije, zaštitu životne sredine, ljudska prava, umjetnost i kulturu, kao i nove tehnologije.

  Svi mladi između 18 i 29 godina sa Zapadnog Balkana pozvani su da se prijave. Konkurs je otvoren od 20. maja do 30. juna, saopćeno je iz WeBalkans. 

  Kako bi pomogli potencijalnim ambasadorima i ambasadorkama da se prijave, WeBalkans organizira YEA Open Days (dane otvorenih vrata) širom regiona, gde će njihovi vršnjaci i vršnjakinje, koji su već dio naše mreže, podijeliti sve relevantne informacije i pomoći im u procesu prijave.

  YEA Open Days će biti organizirani u Europe Houses/Info centrima i EU Kancelarijama u regionu Zapadnog Balkana i svi su dobrodošli da se pridruže bilo kom od Otvorenih dana. Ambasadori će također organizirati online sesiju YEA Open Day u okviru koje mladi mogu slobodno da se pridruže i pitaju sve što ih zanima, navodi se u saopćenju. 

  Must Read

  spot_img